Zdrobovi žličniki

Sestavine:

  • 1 jajce
  • žlica masla (30 g)
  • 60 g pšeničnega zdroba
  • ščepec soli

Priprava:

  1. korak:

V skledico ubijemo jajce, dodamo ščepec soli in razžvrkljamo. Dodamo stopljeno ter ohlajeno maslo in premešamo. Nato postopoma dodajamo zdrob in mešamo. Masa za žličnike ne sme biti preveč gosta niti tekoča, ob mešanju moramo čutiti rahlost in zračnost.

  1. korak:

Maso pustimo stati 10 minut, da zdrob malo nabrekne. Nato znova premešamo in po potrebi dodamo še žličko kisle smetane, če je masa pregosta, ali malo zdroba, če je preredka.

  1. korak:

Žličnike zakuhamo v rahlo vrelo juho, če jo želimo ohraniti bistro, pa jih skuhamo v osoljeni vodi. Žlico segrejemo v vroči juhi, zajamemo približno za pol žlice mase, jo potopimo v juho in počakamo, da se žličnik loči od žlice. Če žličnik začne razpadati, pomeni, da je masa preredka. Žličniki naj se na majhnem ognju kuhajo 10 minut. Nato ogenj izklopimo in juho malo pustimo pokrito počivati, da se žličniki še dodatno zmehčajo.

Zdrobovi žličniki so odlika redkih gospodinj, ta jušna zakuha namreč spada med zahtevnejše, saj morajo biti žličniki mehki. S tem receptom bodo uspele tudi manj izkušene gospodinje.