Zdravi piškoti z ovsenimi kosmiči

SESTAVINE:

300 g ovsenih kosmičev

125 g masla

2 jajci

pol pecilnega praška

100 g gladke moke (lahko tudi polovico polnozrnate)

150 g mletih lešnikov, orehov ali mandljev

6-7 velikih žlic sladkorja (ali 7 žlic medu)

100g tablica čokolade, narezana na kockice

125 g sadni ali navadni jogurt

1-2 dcl tekočine – mleka ali sadnega soka

Po želji:

suho sadje, narezano na kockice

vanilijev, rumov ali limonin sladkor

2-3 žlice kakava / čokolade v prahu

50 g kokosove moke (namesto oreščkov)

pol žličke cimeta

 

V veliko posodo  stresete ovsene kosmiče, prelijete z  jogurtom in dodate 1 dcl tekočine, premešate in pustite nekaj minut, da se napijejo.

V to maso s kuhalnico vmešate jajca, moko, lešnike, pecilni prašek, sladkor (med), čokoladne kockice, kaj od neobveznih sestavin. Na koncu še maslo sobne temperature, narezano na rezine. Vse sestavine dobro pregnetete z rokami. Končen rezultat mora biti gladka krogla. Če ne uspeva, dodate še malo tekočine (če je pretrda) ali še malo moke (če je preveč vlažna). Kroglo zavijete v alu-folijo in pustite v hladilniku vsaj 3 ure, lahko tudi čez noč. Ko je testo ohlajeno, z rokami oblikujete poljubne oblike in polagate na pekač, obložen s peki papirjem.

Piškoti z ovsenimi kosmiči se pečejo na 200°C 10-15 minut. Najboljše jih je čez noč pustiti, da se sušijo na zraku, naslednji dan pa pospraviti v pločevinasto škatlo, ker so najboljšega okusa, ko en dan počivajo v škatli.