Zavitek iz kislega zelja in slanine

Sestavine za 6 oseb:

  • 500 g oz. 2 kosa listnatega testa
  • 2 velika krompirja
  • žlica masla
  • 2 žlici olja
  • 6 rezin pečene slanine
  • velika čebula
  • 2 lovorjeva lista
  • 2 skodelici kislega zelja, približno 500 g
  • sol in poper
  • 1 rumenjak
  • žlica kuminovih semen

 

Priprava:

  1. korak:

Krompir olupimo, operemo in narežemo na kose, ki jih skuhamo v osoljeni vodi. Kuhan krompir odcedimo, zabelimo z malo masla, začinimo s sveže mletim poprom ter pretlačimo.

  1. korak:

Čebulo drobno sesekljamo, slanino pa narežemo na koščke. Na malo olja prepražimo slanino, čebulo in lovorjev list. Ko se čebula lepo rjavo obarva, ponev odstavimo in odstranimo lovorjev list. V ponev dodamo pretlačen krompir in odcejeno kislo zelje. Dobro premešamo, da se sestavine lepo razporedijo. Če je potrebno, dodamo še malo soli.

  1. korak:

Delovno površino pomokamo in nanjo položimo kos odmrznjenega listnatega testa. Razvaljamo ga v pravokotnik 30 x 35 cm. Po testu razporedimo polovico nadeva, nato pa ga zvijemo v zavitek, ki ga previdno preložimo na pekač, obložen s peki papirjem. Postopek ponovimo z drugim kosom testa.

  1. korak:

Zavitka pred peko po vrhu premažemo z razžvrkljanim rumenjakom in po želji potrosimo s kuminovimi semeni. V na 200 oC ogreti pečici pečemo 30 minut oziroma tako dolgo, da se lepo zlato rjavo zapeče.