Zabavna znanost na Radiu Rogla: So spolni odnosi v času pandemije dovoljeni?

Ker v znanosti ni neumnih vprašanj, smo na Radiu Rogla za vas preverili tudi tisto, kar si sami niste upali vprašati ali pa te priložnosti niste imeli.

Sprašuje: Goran Obradović
Odgovarja: Andreja Pečnik, dr. med., spec. int. med., Bolnišnica Topolšica

Koliko časa virus ostane na oblačilih, naj jih peremo vsak dan?
Virus na površinah ostane nekaj dni, seveda pa je to najbolj pogosto na gladkih površinah. Tudi do 4, 5 dni. Seveda pa oblačila, ki jih nosimo, kadar kašljamo ali kihamo, kot so trenirke, bluze, peremo vsak dan na dovolj visoki temperaturi. Vrhnja oblačila, če smo jih denimo nosili, ko nismo imeli pri sebi robca in smo kašljali/kihali v rokav, pa prezračimo na zraku, ločeno od drugih; ker jih seveda ne moremo prati doma. Bi rekla, da ravnamo nekako po zdravi pameti.

So sprehodi v tem času, ko kroži koronavirus, priporočeni oz. ali je čas sprehoda sedaj omejen?
Čas trajanja ni omejen. Zaželeno je biti čim več v naravi, seveda pa priporočamo, da ljudje ne hodijo v gručah in vsi na ista mesta, saj potem bi bilo vseeno, če smo nekje v zaprtih prostorih, v službah. Otroci tudi naj ne hodijo na igrišča. Torej, sprehodi v naravo ob druženju zgolj z domačimi.

Ali so spolni odnosi v času pandemije dovoljeni oz. so morda celo priporočeni proti stresu?
Dovoljeni s človekom, s katerim si tudi sicer vsak dan v postelji. Niso pa dovoljeni s sosedi, s prijateljevo punco, to pa ni zaželeno.

To je sedaj izsledljivo in se ni bi dobro končalo (smeh)?
Absolutno (smeh). No, pa tudi sicer to ni priporočljivo. V normalnem partnerstvu pa torej spolni odnosi tudi sedaj niso prepovedani.

Ali smemo sedaj v času virusa uživamo regrat, ki ga kupimo na tržnici in na sploh zelenjavo, ki je ne prekuhamo, enako seveda za sadje?
Ni prepovedano. Oz. bom rekla tako, kar se tiče regrata, naj gredo ljudje zdaj, ko imajo nekaj več časa, raje z otroki v naravo s košaro in ga sami naberejo. Bolj je problem tržnic v tem, da je tam gneča, zato z obisk tržnic ne bi pretiravala. Vsekakor pa bomo tudi sedaj uživali zelenjavo in sadje, že zaradi vitaminov, vlaknin … Je pa seveda potrebno, da vsa ta živila, ki se uživajo surova, dobro operemo.