Za lepo trato moramo poskrbeti že spomladi

Če želimo lepo trato jo je potrebno redno oskrbovati z zračenjem, dosejevanjem, odpravljanjem mahu in dognojevanjem. Na trati se spomladi pojavlja odmrla trava in listje, ki jih odstranimo tako, da travo pregrabimo. Porumenelo trato dognojimo.

Z zračenjem trave ne hitimo, saj so bilke še slabotne. Zračimo lahko ročno z vilami ali posebnimi napravami ali kosilnicami, ki površino prebadajo. Prezračevanje zmanjšuje in preprečuje zbitost tal, zato je dostopnost zraka, hranil in vode za travne bilke večja. Korenine se lahko globlje in širše razraščajo, zato je tudi trata gostejša. Mah se pojavi predvsem na senčnih delih zelenice, na kislih tleh ali tam, kjer je trata slabo oskrbovana in se pojavljajo gole zaplate.

Spomladi velikokrat opazimo tudi prazna mesta, torej mesta, kjer trave ni več. Taka mesta je potrebno čim prej dosejati, drugače jih bo kmalu prerasel plevel ali se bo naselil mah. Zemljo razrahljamo do globine 10 -15 cm, dodamo organsko gnojilo, izravnamo in posejemo travno mešanico.