Novela zakona: Za bolj urejene in varne planinske poti

Poslanka Stranke modernega centra (SMC) Mateja Udovč je v sodelovanju s koalicijskimi partnerji v poslansko proceduro vložila pobudo za spremembo Zakona o planinskih poteh. Poslanke in poslanci naj bi o tem odločali še ta mesec. Če bodo spremembo zakona sprejeli, bodo planinska društva imela zagotovljeno sistemsko financiranje za vzdrževanje planinskih poti.

Kako je zdaj?
Zdaj vzdrževanje, označevanje in opremljanje 10.045 km planinskih poti po vsej Sloveniji še vedno temelji na prostovoljstvu. Varne planinske poti zagotavljajo planinska društva. Če se bodo država in lokalne skupnosti še naprej izogibali zagotavljanju finančnih sredstev, po mnenje poslanke Mateje Udovč obstaja velika verjetnost, da bodo začeli posamezni skrbniki planinskih poti zaradi nevarnosti, ki bodo grozile na neurejenih in slabo označenih planinskih poteh, zapirati posamezne odseke.

Okoli 400 tisočakov
Planinska infrastruktura v slovenske gore letno privabi kar milijon in pol obiskovalcev. »Nobeno od pristojnih ministrstev v minulih 14 letih ni zagotovilo namenskih proračunskih sredstev za vzdrževanje planinskih poti. Minister Zdravko Počivalšek pa je le prepoznal pomembnost ustrezno vzdrževane planinske infrastrukture za ohranjanje planinstva na Slovenskem in razvoj gorskega turizma. Dogovorili smo se, da bo ministrstvo pristojno za turizem na letni ravni zagotavljalo približno 400.000 evrov,« pravi poslanka Mateja Udovč.

dav

Kaj pravijo konjiški planinci?
Po besedah predsednika Planinskega društva Slovenske Konjice Matjaža Rebernaka napovedane spremembe Zakona o planinskih poteh podpirajo. »Spremenjen zakon bi v veliki meri razbremeni planinska društva glede financiranja vzdrževanja in označevanja planinskih poti, izobraževanja markacistov in nakupa opreme za varno delo. Vse to je potrebno, da se lahko planinec oziroma pohodnik varno poda na vrh gore ali bližnji hrib in se nato tudi varno vrne v dolino,« je poudaril Rebernak.

(Več si preberite v tiskani izdaji NOVIC)

Oglas