Z robidovimi listi si lahko odišavimo dom

Robida je bila že od nekdaj znana kot zdravilna rastlina. Črne jagode skrivajo veliko vitamina C in imajo največ železa med vsemi vrstami sadja. Zelo so priporočljive ob težavah s slabokrvnostjo. So pa plodovi robid zelo občutljivi zato jih obiramo v hladnem delu dneva in jih čim prej zamrznemo.

V zdravilne namene se uporabljajo tudi korenine robide, ki jih nabiramo zgodaj spomladi ali jeseni. Korenine pred uporabo očistimo in skuhamo v črnem vinu. Učinkovite so pri ustavljanju krvavenja v menopavzi. Sok robidnic odpravlja zaprtje in živčno napetost.  Robidove liste, ki jih skuhamo v vinu, lahko uporabimo kot ustno vodico, ki zdravi gnojne razjede in krepi dlesni. Robidovo vino je naravno zdravilo, ki lajša parodontozo. Z listi robide, ki sodi v družino rožnic, lahko na naraven način odišavimo dom. Če liste navlažimo z vodo in jih zavijemo v laneno krpo, ti fermentirajo in razvijejo vonj po vrtnicah.

Plodovi robide imajo razkuževalni učinek, zavirajo rast rakastih tkiv, zmanjšujejo odlaganje holesterola, preprečujejo tvorbo krvnih strdkov, pomagajo k bolj zdravemu srcu in ožilju. Uživanje robid in robidnic se priporoča predvsem ljudem, ki so slabokrvni, saj so robide bogat vir vitaminov in vsebujejo veliko vitamina C, rudnine, fenole in fitosterole ter antioksidante. Uživanje robid pozitivno vpliva na prebavo in prebavni trakt. Zaradi magnezija in kalija v robidnicah pa so priporočljive v prehrani ljudi z visokim krvnim tlakom.

Oglas