Vzgoja pora

Za zgodnje in poletno pridelovanje sejemo seme za sadike od januarja do marca. Za jesensko in zimsko pridelovanje pa ga sejemo na prosto od aprila do maja. V višino zraste do 45 cm, ima značilen okus in je zelo odporen proti nizkim temperaturam. Pozimi ga lahko pustimo na prostem in je konec zime prav dobrodošla porova juha ali kot priloga jedem.
Seme kali od 15 do 20 dni najbolje na temperaturi 15 stopinj. Por lahko vzgajamo na dva načina: lahko si vzgojimo sadike, ki jih, ko so visoke od 15 do 20 cm, presadimo na prosto. Ko presajamo na prosto, moramo sadike dobro utrditi in jih sadimo v ravne vrste. Če želimo kasneje beliti por, je potrebno sadike saditi v brazde, kjer jih postopoma ogrebemo, da dobimo obeljena in sočna, belo obarvana stebla. Pogostejši način pridelovanja pora pa je, da seme posejemo na prosto nekje aprila in rastline po potrebi redčimo, da dobimo primerno gostoto rastlin, da se lahko rastline lepo razvijajo in debelijo.

Dobri sosedje pora na vrtu so: solata, endivija, kumare, peteršilj, paradižnik in korenček.
Slabi sosedje so: čebula, grah, bob, fižol in soja.

V prehrani uporabljamo obeljeno lažno steblo in del zelenih listov. Lahko ga tudi sušimo ali zamrzujemo. Zanimiv je predvsem, ker je to edina čebulnica, ki ne draži želodca in ga lahko uživajo tudi tisti, ki imajo redne težave z bolečim in razdraženim želodcem. Uživamo ga lahko vse leto, saj je dober že zelo mlad. Z rudninami in vitamini je celo bolje založen kakor čebula. Spomladi nam pomaga premagovati spomladansko utrujenost, čisti tudi kri.