Vrtnarimo: Zdrava hrana domačega balkona

Izkoristite balkone in terase

Ne sprašujte se, ali znate vrtnariti in če imate dovolj prostora. Delo na zemlji sprošča, občutek, da sami pridelate svojo hrano, je izjemen. Tudi če ne poznate vseh zakonitosti, je bistvo vrtnarjenja v tem, da se ga sploh lotite. Le nekaj iznajdljivosti in volje potrebujete, pa kakšno znanja polno sosedo in bo vse lažje. Če le imate voljo, boste našli tudi vse informacije, ki jih potrebujete. Nekaj prvih korakov lahko naredite s pomočjo naših nasvetov.

Pomembno je, da ne skoparite pri izbiri posode. Velja pravilo, da raje izberete malo večjo posodo, v katero posadite več vrst rastlin hkrati, kot pa da vsako posebej sadite v manjšo posodo. Velja izbrati kakovostno zemljo, saj iz nje rastlina črpa gnojila. Težko boste zgrešili, če boste izbrali kompaktno rastoče sorte.

Ne preveč in ne premalo

Zlata vredno je, da spremljate rastline med njihovo rastjo. Opazujte jih, tako boste prej prepoznali morebitne bolezni ali škodljivce, hitreje boste lahko ukrepali in manj bo posledic. Izbirajte kakovostna, organska gnojila. Urbanim vrtnarjem Loreta Vlahovič iz Kluba Gaia svetuje, da za zdrave rastline uporabijo organsko pršilo na osnovi njivske preslice, ki krepi imunski sistem rastlin.

Naravni izvleček timijana rastline krepi, odganja škodljivce, kot so listne uši, pršice, bele mušice ali gosenice. Tekoče organsko gnojilo, ki vključuje kombinacijo morskih alg, pa rastlinam občutno izboljša rast in poveča pridelek. A pazljivo tudi pri količini gnojila, predvsem ne pretiravajte. »Gnojimo uravnoteženo, preveč gnojila deluje enako kot premalo. Rastline ne bodo rastle, če je preveč gnojil. Enako velja za preveč zalite rastline, ki postanejo uvele ali pa se še bolj povesijo,« doda.

Boljši okus

Pri urbanem vrtnarjenju si lahko pomagate z zalivalnimi sistemi ali sredstvi za zadrževanje vlage. Vlahovičeva za vrtnarjenje na balkonu ali terasi svetuje, da paradižniku privoščite lonec z okoli 40 centimetrov premera, zraven pa zasadite še timijan, kislico, rožmarin, baziliko, drobnjak, peteršilj ali česen. »Takšna dekoracija bo lepa in v  celoti uporabna, tudi paradižnik bo imel zaradi teh rastlin boljši okus. Treba pa je upoštevati, da v tej posodi raste več rastlin, zato potrebujemo temu primerno količino hrane in vode zanje,« razlaga.

Na terasah lahko posadite jagodičevje, kot so brusnice, borovnice, robide, dišavnice, cvetlice. Zasaditve so odvisne od vaših želja. Uporabite svojo kreativno žilico in se znajdite po svoje. Če denimo na tleh nimate prostora, lahko posadite rastline, ki rastejo na glavo. Pri tem se ni treba odpovedati paradižniku ali kumaram, viseče verzije boste našli tudi za jajčevce, papriko, fižol, dišavnice.

Oglas