Vrtna opravila v aprilu

Okopavamo in odstranjujemo plevel okoli že posejanih ali presajenih rastlin. Redno okopavamo gredice. V aprilu je zadnji čas, da na prosto presadimo sadike vseh kapusnic, čebule, pora, peteršilja, solate, boba in graha. Seveda je odvisno tudi od sezone in vremena. Posadimo krompir, ki smo ga nakalili v toplem in svetlem prostoru. Pazimo, da ne uničimo brstov ob setvi. Sadimo ga na dan za korenino. Direktno na gredo lahko sejemo semena poznih sort kapusnic, a bolje je najprej vzgojiti sadike. V začetku meseca je še čas, da v sadilne lončke sadimo lubenice in melone in vzgojimo lastne sadike, če še nismo v marcu. To naredimo na dan za plod. Redkvico cel mesec sejemo izmenično na vrt. Najbolje na dan za korenino, kot markirni posevek pri rdeči pesi in korenčku.
Čebuli, česnu, poru postavimo vrtni tunel in jih pokrijemo z vrtno kopreno, da jih zaščitimo pred čebulno muho. Grahu in bobu pripravimo oporo v obliki vejic, mreže ali količkov z vrvmi. Redčimo pregoste setve vrtnin, ki smo jih marca sejali direktno na gredice (korenček, špinača, solata …). Ob vlažnem dežju jih razsadimo na prosto gredico. Korenček, pastinak in korenine peteršilja se ne presaja. Začnemo z rednim obiranjem mlade špinače, saj večji listi postanejo nitkasti in trpki. Najbolje na dan za list, da vzpodbudimo rastlino, da tvori nove liste naprej. Trgamo spodnje liste, sredico pustimo nedotaknjeno.
V drugi polovici aprila v lončke sejemo buče, bučke, kumare in koruzo. Kalimo in vzgajamo sadike v ogrevanem prostoru, saj za kalitev potrebujejo 25°C.