VRANSKO: Nihče se ne čuti odgovornega, svojci skrušeni

Pet let po tragediji, ki je tistega septembrskega jutra leta 2014 doletela mlada sodelavca AMZS, so na celjskem okrožnem sodišču pred skrušenimi svojci ponesrečenih naposled lahko opravili predobravnavni narok za dve fizični in pravno osebo, ki naj bi bile domnevno odgovorne za nesrečo. V njej sta življenji izgubila takrat 30-letni inštruktor Miha Baloh in njegova 13 let mlajša sestrična, promotorka Lara Safran.

Predstavnik podjetja Energetika Projekt, Janko Drča, in njegov takratni direktor Marko Krajnc zavračata odgovornost.

Pogajanj ni bilo, popusta ne bo
Na zatožni klopi pred sodnico Gordano Malović so se znašli Marko Krajnc, takratni direktor komunalnega podjetja Energetika Projekt Vransko, njegov predstavnik Janko Drča ter preglednik Štefan Kuserbanj. Vse bremeni obtožba za povzročitev splošne nevarnosti, za kar je zagrožena kazen do osmih let zapora.

Krivde nihče ni priznal, nihče se s tožilstvom ni pogajal, niti tega predlagal, zato državni tožilec Gorazd Kacijančič tudi ni podal predloga, koliko je pri kazni pripravljen popustiti, če bi kdorkoli prikimal njegovi obtožnici.

Manjkajoče opozorilo
Baloh in Safranova sta se še v temi vračala proti Centru varne vožnje na Vranskem, kjer sta morala prečkati most čez potok Bolska. Toda mostu ni bilo več, saj ga je potok pred tem že spodnesel, česar pa voznik ob tako slabi vidljivosti ni videl. Avto je pristal v potoku, iz deroče vode so ga izvlekli gasilci, vendar trupel ni bilo več v kabini. Našli so ju kasneje, zagozdeni med vejevje ob bregu Bolske. Preden je padel most, si ga je ogledal preglednik Kuserbanj, kar je na sodišču tudi priznal. Njegova odgovornost naj bi bila v tem, da ni zaprl prometa čezenj, niti namestil opozorilne table ali kako drugače posvaril na nevarnost ob naraščajočem vodotoku.

Sta prečkala pri mostu?
Primer je izjemno kompleksen, saj bo tožilstvo moralo dokazati, da sta sodelavca AMZS Bolsko prečkala prav na tej lokaciji, ne pa kje drugje. Preiskovalci si menda niso mogli veliko pomagati niti z njunima prenosnima postajama, saj ju je voda preveč poškodovala. Mnenje so podali tudi izvedenci gradbene stroke, ki bodo v procesu, ki se začne 11. novembra, podrobnosti pojasnjevali na sodišču.

Odzive Krajnca, Kocijančiča, Kozinca in Inkerta preberite v jutrišnjem lokalnem časopisu Celjan.

(Primož Škerl)

Oglas