VOC Celje: Pripravljeni na zimsko sezono

V podjetju VOC Celje zaključujejo s pripravami na zimsko vzdrževalno sezono. Od prihodnjega četrtka, 15. novembra, do 15. marca bodo skrbeli za 2012 kilometrov državnih in lokalnih cest v Celjski in Koroški regiji.
Kot so povedali na novinarski konferenci bo zimski vzdrževalni službi sodelovalo 312 zaposlenih, ki bodo razporejeni v 143 plužnih enot v 11 cestno-vzdrževalnih bazah. Za zimsko sezono 2018/2019 so pripravili 12.000 ton peska, 10.000 ton soli in 30.000 litrov magnezijevega klorida za moker posip cest. Preko leta skrbijo za 1502 kilometrov državnih in občinskih cest v Celjski in Koroški regiji, pozimi pa se obseg poveča. »V letošnji zimski sezoni bomo skrbeli za 2012 kilometrov cest, saj že obstoječim v tem delu leta dodamo zimsko vzdrževanje v občinah Celje, Kozje, Štore, Podčetrtek, Šmarje pri Jelšah in Vojnik, pri čemer je slednja občina na novo vključena v našo vzdrževalno mrežo,« pojasnjuje svetovalec direktorja na VOC Celje Bogdan Kočevar. VOC Celje sicer zaključuje z letošnjo gradbeno sezono, v kateri so povečali obseg obnovitve cestišč z hladno reciklažo in gradnjo zahtevnejših objektov, kot so mostovi.
Zadovoljni z gradbeno sezono
Letošnja gradbena sezona je podjetju VOC Celje prinesla nekatere nove posle, predvsem zaradi vlaganj v tehnologijo. Lani so namreč kupili stroj za hladno reciklažo, s katerim obnavljajo vozišča in po tem postopku je bilo letos zelo veliko povpraševanja: »Čeprav se je v okviru koncesije zmanjšal obseg naročil za obnovo cestnih površin, smo po drugi strani prav zaradi naložbe v okolju prijaznejšo tehnologijo na državnih razpisih uspeli pridobiti zelo veliko projektov, ki so še lani sodili v redno koncesijsko dejavnost,« je pojasnil direktor podjetja VOC Celje Roman Moškotevc. »Prav tako smo letos zaključili nekatere, že lani začete infrastrukturne projekte, predvsem mostove, nekaj smo jih pridobili na novo,« še dodaja Moškotevc.
V VOC-u poudarjajo, da v sklopu zimske vzdrževalne službe pluženje poteka po določenem protokolu in prioritetni listi, kar določi Direkcija za infrastrukturo. Takoj, ko začne snežiti, ekipe ceste posipavajo, ko pa zapade 10 centimetrov snega ali je sneženje ponehalo že pri manj centimetrih, pa je čas za pluženje. Kljub obsežni ekipi pa ne morejo urediti vseh cest hkrati, zato voznike prosijo za strpnost. Izpostavljajo še, da niso odgovorni za razmere na vseh cestah v Celjski in Koroški regiji, saj za mnoge občinske skrbijo lokalni vzdrževalci.