Vlečeno testo

Sestavine:

· 250 g pšenične bele gladke ali namenske moke

· 2 žlici sončničnega olja

· pol žličke soli

· 150 ml mlačno–tople vode

· malo olja za premaz testa

 

Priprava:

1. korak:

Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico, v katero damo sol, olje in toplo vodo. Nekateri dodajo tudi žličko kisa, v upanju, da se bo testo lažje razvleklo. Uporabimo lahko tudi polnozrnato moko, a v tem primeru testa ne bomo mogli razvleči zelo na tanko.

2. korak

Tekočino najprej z vilico malce vmešamo v moko, da se sestavine sprimejo, nato pa testo dobro zgnetemo, dokler ni lepo voljno in se ne prijema več na prste. Navadno zadošča nekaj minut krepkega gnetenja. Če se testo še vedno prijema, mu dodamo malo moke. Zgneteno kepo testa premažemo z oljem, da preprečimo skorjo in pustimo vsaj pol ure počivati na sobni temperaturi.

3. korak

Spočito testo še malo pregnetemo in na pomokanem prtu ali stari rjuhi ali peki papirju najprej čim tanjše razvaljamo. Med valjanjem ga lahko obračamo in površino ponovno pomokamo. Nato ga z blazinicami prstov (nekateri to počnejo s hrbtno stranjo roke), s spodnje strani nežno in postopoma vlečemo od sredine proti robu in ga tako z raztezanjem tanjšamo. Debel rob ob straneh obrežemo. Takšno testo lahko uporabimo za štrudlje in bureke, za štruklje in gibanice pa lahko sestavinam dodamo še jajce.

Pri gnetenju se sprošča gluten, ki testo naredi prožno in elastično. Zato testo najlažje razvlečemo na tanko, če sestavine dobro pregnetemo, da dobimo gladko in voljno testo.