Vesna Plavec: »Vzpodbudilo me je, da so mi vsi govorili, da je to nemogoče«

Pogovarjali smo se z Vesno Plavec, Bistričanko, ki dokazuje, da se vse da. Ko ji je načrte prekrižala brezposelnost, se ni predala. Sledila je svoji strasti in ustvarila lastno blagovno znamko, ki jo je nato nadgradila v podjetje Avantgard Metalli. Danes je nagrajena oblikovalka nakita. Zase pravi, da je neozdravljiva optimistka: »v vsem najdem najlepše in najboljše. Pri 55 letih sem kot ponovno rojena, moj najljubši hobi gradim v nov posel.«

Že res, da izdelujete lasten nakit, vendar vaš nakit ni povsem običajen.

Nakit izdelujem iz odpadnega industrijskega aluminija. Moj prepoznavni osebni stil je preplet starodavnih kovaških in zlatarskih tehnik, uporaba tradicionalnih starinskih ročnih orodij in neobičajne sodobne kovine. Nakit z močnim sporočilom je poklon našim keltsko-rimljansko-slovanskim koreninam. Kot alternativa ceneni hitri modi sledim filozofiji trajnostnega, ekološkega in etičnega gibanja.

Ste izšolana oblikovalka nakita?

Sem samouk. Res pa je, da sem v osnovni in srednji šoli pri likovnem in tehničnem pouku vedno dobila petice za svoje izdelke. Veliko sem se naučila od mojstrov oblikovanja na spletni platformi Youtube, osnove oblikovanja kovin so danes vsem dostopne na spletu. Aluminij ima nekatere svoje specifike, ki jih je pri ročnem kovanju in oblikovanju treba spoznati. Ko so nastajali prvi pravi kosi nakita, me je material enostavno očaral. Vzpodbudilo me je, da so mi vsi govorili, da je to nemogoče – vendar so moja trma, vztrajnost in radovednost bile premočne in so premagale vse prepreke na poti.

Kje ste dobili idejo za svoje delo?

Zato je bil potreben splet okoliščin. Z možem sva imela gradbeno podjetje, vendar smo v času gospodarske krize izgubili vse poslovne partnerje. Prišla je brezposelnost, ostaneš brez dela, brez vsega. Sprva sem bila v velikem šoku, pojavil se je stres in bolečine v križu, vmesno obdobje sem bila celo nepokretna. Z vsemi temi tegobami, ki so se kar vrstile, je prišel grozen strah, da sem zdaj trajno nezaposljiva. Sčasoma sem v vsem tem našla luksuz – naenkrat sem imela veliko časa za branje, raziskovanje, jogo in vrtnarjenje. Potrebovala sem nov izziv, nekaj moram ustvarjati, sem si rekla. Najti sem morala nekaj, kar me je veselilo, nisem želela ostati nezaposlena mama pri petdesetih letih. Ker gojim nekakšno strast do oblikovanja, v mladosti sem recimo izdelovala nakit iz keramike, usnja in bakra, sem sama sebi želela dokazati, da lahko še enkrat začnem znova. Danes lahko potrdim, da nas ravno vsi vzponi in padci v življenju kalijo, vsaka kriza je nova priložnost.

Za svoj nakit ste prejeli tudi nekaj nagrad. Katera vam največ pomeni?

Prva je vedno nepozabna, predstavlja mi potrditev, da delam dobro, iz strani strokovne žirije. Nagrado sem prejela na razpisu Iz rok do oblike in ta nagrada sodobnih inovativnih izdelkov na temelju kulturne dediščine Slovenije mi je v posebno čast. Obožujem in globoko spoštujem vse rokodelce iz vsega sveta. Že sam ogled razstave najboljših mojstrov je fantastičen občutek. Nikoli si nisem mislila, da bom lahko na tako visokem nivoju predstavila svoje delo, ko pa v izboru zmagaš, ostaneš brez besed, ganjen do solz. Ta prva nagrada mi je spremenila življenje, pomagala mi je začeti ceniti lastno znanje in veščine.

Kakšni so vaši načrti za  v prihodnje?

Vedno sem bila upornica v pozitivni smeri in z veseljem rada razbijam tabuje in stereotipe. Z dobro voljo je vse mogoče. V stilu Avantgard metalli želim širiti ideje in izkušnje s podobno mislečimi. Zato v zadrugo k sooblikovanju novih izdelkov vabimo člane s podobno vizijo, z enakimi vrednotami, kot so trajnostno in lokalno, z višjo dodano vrednostjo. Oblikovalci, umetniki, rokodelci, ki vidijo svoje izdelke v kombinaciji z industrijskim aluminijem, so vedno dobrodošli. Veseli bomo tudi donatorjev, sponzorjev, kooperantov in vseh podjetij z enakimi vrednotami, ki iščejo sodelovanja po nam sorodnem poslovnem modelu.

Več o Vesni Plavec in njenem delu pa v aktualni julijski številki Bistriških novic. (A. Sobočan)

 

Oglas