Sestavine za 10 porcij:
· pol kg prekajene vratovine ali šunke
· pol kg starega kruha
· 2 veliki čebuli
· pol glavice česna
· 6 velikih jajc
· 3 žlice kisle smetane
· šopek peteršilja
· sol in poper
· malo maščobe
Priprava:
1. korak:
Prekajeno vratovino skuhamo in pustimo, da se meso ohladi v vodi, v kateri se je kuhalo. To lahko naredimo tudi večer prej. Ohlajeno meso narežemo na kockice.
2. korak:
Na kocke zrezan kruh stresemo v skledo in prelijemo s toliko tekočine, v kateri smo kuhali vratovino, da se kruh dobro namoči. Uporabimo približno kozarec te tekočine, odvisno od tega, kako suh je kruh. Čebulo sesekljamo in jo na malo maščobe zlato prepražimo, na koncu dodamo še nasekljan česen in samo še malo popražimo ter odstavimo.
3. korak:
V skledo ubijemo jajca, jih obilno solimo in popramo, primešamo kislo smetano ter razžvrkljamo. Primešamo jih namočenemu kruhu, potem pa nežno vmešamo še na kocke narezano meso, nasekljan peteršilj in popraženo čebulo s česnom in pustimo malo počivati, da se okusi prepojijo.
4. korak:
Ozek pekač za štruce dobro namastimo ali pa obložimo s peki papirjem, potem pa ga napolnimo z zmesjo. Prato pečemo v na 180 oC ogreti pečici 40 minut. Pečeno pustimo v pekaču še 10 minut, da se štruca učvrsti, potem jo zvrnemo iz pekača in narežemo na kose.
To nekakšno nadomestno velikonočno šunko so proslavili predvsem Gorenjci. Podobno ‘nabulano’ prato so pripravljali tudi Korošci, Belokranjci pa so jo imenovali fulanka. Zraven postrežemo smetanov hren ali skledo regrata.