Včeraj odprli Pelješki most, ki ga je projektiral Bistričan Marjan Pipenbaher

Sinoči so na Hrvaškem odprli Pelješki most. Most povezuje kopno s polotokom Pelješac in s tem prvič v zgodovini samostojne države Hrvaške skrajni jug s preostalim delom države.
Most je projektiral inženir Marjan Pipenbaher iz Slovenske Bistrice. Pravi, da je ta projekt njegovo življenjsko delo. Most je dolg 2.404 metre. Gradnja mostu in vpadnic pa je stala nekaj več kot 550 milijonov evrov, od tega večji del evropskih sredstev.
Marjan Pipenbaher skupaj z Viktorjem Markljem vodi podjetje Ponting inženirski biro, prav tako ima konzultatsko podjetje Pipenbaher inženirji. Je tudi predavatelj na mariborski Fakulteti za gradbeništvo. Kot projektant je podpisan pod pomembne projekte v Sloveniji, kot so viadukti Črni kal, Peračica, Bonifika, Koroški most v Mariboru, most za pešce na Ptuju in drugi. Projektiral pa je tudi številne velike projekte v Črni gori, Turčiji, Izraelu in drugod po svetu.

Marjan Pipenbaher
Most na Pelješac je bil v času gradnje največji gradbeni projekt na Hrvaškem. Po izgradnji je postal eden največjih mostov v Evropi. Novi most povezuje celino s polotokom Pelješac na jadranski avtocesti med Splitom in Dubrovnikom, v bližini kraja Komarna.
Oglas