V Zrečah že tečejo aktivnosti za izgradnjo doma starejših

Občina Zreče skupaj s partnerjem – družbo Social, začenja z uresničevanjem dolgoletne želje občanov. Aktivnosti za izgradnjo Doma starejših občanov Zreče so namreč že v teku, tudi zemljišče imajo (med Ogljarsko ulico in bližnjimi bloki). “Upam, da bodo naši partnerji zdaj dobili koncesijo. V kratkem bo verjetno izdano tudi gradbeno dovoljenje za predviden kompleks,” je pred dnevi za lokalni časopis NOVICE in Radio Rogla dejal zreški župan Boris Podvršnik.
Na Občini Zreče poudarjajo, da bi z izgradnjo doma končno lahko zagotovili primerno institucionalno varstvo za občane, kar je tudi cilj v občinskem razvojnem programu. Hkrati pa nameravajo povezati vse ostale dejavnosti, tako da bi zreška občina postala čudovito medgeneracijsko mesto: “Dom starejših občanov Zreče bo inovativni in kreativni ponudnik nastanitvenih storitev za starejše in drugih spremljevalnih socialnovarstvenih storitev.”
Podvršnik je povedal, da so na področju gerantologije v zadnjih letih prišli do številnih novih dognanj, uvajajo nove metode, dnevne centre, … “Z nekim pilotnim projektom, s socialnimi kmetijami in podobno, želimo to zagotoviti tudi mi,” je dodal župan, ki pravi, da bi šlo za večmilijonsko naložbo.
Prvi resni poizkusi, da bi v Zrečah dobili dom starejših segajo v leti 2007 in 2008. Takrat je projekt ‘ustavila’ tudi gospodarska kriza. Glede na to, da v Sloveniji v zadnjih desetih letih v te kapacitete praktično nismo vlagali, družba se pa stara, pa župan meni, da je zdaj pravi trenutek, da se izgradnje doma lotijo. (Jure Mernik)
Foto: Občina Zreče