V Zrečah proti širitvi kamnoloma in vetrnim elektrarnam

Širitev kamnoloma na Brinjevi Gori, čeprav je ta v oplotniški občini, je za Zrečane nesprejemljiva. To je na seji občinskega sveta poudaril tudi zreški župan Boris Podvršnik, ki je v odgovoru svetniški skupini SD, na katero so se obrnili ogorčeni občani, med drugim dejal, da gre tam za občutljivo območje kulturne dediščine.
“Eno je sanacija. Občina Oplotnica je imela odločbo, da mora to sanirati. Kot župan to razumem, ampak v nekih mejah. Lastniki so pravico rudarjenja s sklepom vlade že dobili, ampak na omejenem območju, verjetno manjšem od dveh hektarjev, kar bi pomenilo nekaj manj kot enkratno povečanje pridobivalnega območja. To bo težko preprečiti. Drugo pa je predvidena širitev kamnoloma, ki se je pokazala z novim postopkom Občine Oplotnica. Da bi ga razširili na sedem hektarjev, je za naše krajanke in krajane ter tudi za občino popolnoma nesprejemljivo,” je povedal Podvršnik.
Na Občini Zreče pa se v tem obdobju ne ukvarjajo le z omenjenim kamnolomom. Budno spremljajo tudi dogajanje v zvezi z načrtovano izgradnjo vetrnih elektrarn oz. tako imenovanim ‘vetrnim poljem Mislinja’ na območju Rogle. Pobuda družbe Stiria invest iz Rogaške Slatine je v postopku sprejemanja državnega prostorskega načrta. Bodo pa predvideni investitorji med drugim morali pridobiti še oceno vplivov na okolje. Župan je svetnikom vseeno dejal, da bodo morali tudi sami zavzeti neko uradno stališče do tega projekta, najverjetneje že na naslednji seji občinskega sveta. Predvsem turizem si teh vetrnic po besedah Podvršnika ne želi, tudi pašna skupnost in kmetje ne, prav tako nad njimi niso navdušeni na Občini. (Jure Mernik)
Več v lokalnem časopisu NOVICE.

Oglas