V Žalcu postavili prvi digitalni nagrobnik

Na novem delu pokopališča v Žalcu od sredine julija stoji prvi serijsko izdelan digitalni nagrobnik. Kupila sta ga starša za lani umrlega sina, ki se je navduševal nad sodobno tehnologijo. Digitalni nagrobnik tako med drugim omogoča, da se na ekranu pokažejo besedilo in fotografije, ki pripovedujejo življenjsko zgodbo pokojnika.

Kot je sporočilo mariborsko podjetje Bio energija, ki je razvilo nagrobnik, je inovativni digitalni nagrobnik kombinacija slovenske ideje in že znane tehnologije. Leta 2017 je bil na mariborskem pobreškem pokopališču predstavljen v garaži izdelan prototip prvega digitalnega nagrobnika, ki je bil takrat postavljen izmišljeni osebi. Žalski digitalni nagrobnik pa je prvi, ki ga je stranka tudi dejansko kupila.

Različne fotografije in daljša besedila

V digitalni podobi so lahko poleg nagrobnikov digitalni tudi javni spomeniki, kot sta na primer prvi interaktivni digitalni spomenik na svetu, ki že od leta 2017 stoji v Spominskem parku generala Rudolfa Maistra v Melju v Mariboru, in digitalni spomenik oz. turistični vodnik po občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah, ki je bil lani postavljen v Jurovskem Dolu.

»Digitalna doba je slednjič našla pot tudi na pokopališča, ki so ostajala v kameni dobi. Nove tehnologije omogočajo nove možnosti uporabe tudi na pokopališčih, in to tako za posamezne grobove kot za žarne zidove. Poleg poljubnega števila fotografij in dolžine besedila si je na digitalnem nagrobniku mogoče ogledati tudi video posnetek, na daljavo prižgati virtualno svečo ali položiti virtualno cvetje, možni so hologrami in še bi lahko naštevali,« je povedal oče projekta in direktor podjetja Bio Energija Sašo Radovanovič.

Nagrobniki s solarno energijo?

Ko bodo tudi majhne sončne celice cenovno dostopnejše, bodo digitalni nagrobniki lahko napajani na solarno energijo, do takrat pa je za napajanje potrebna elektrika. Na pokopališču v Žalcu so prepoznali inovativnost in potencial digitalnih nagrobnikov, zato so stranki ugodili tako, da so v nekaj mesecih uredili dodatni del pokopališča in na njem napeljali električno omrežje, je še dejal Radovanovič. (UC)

Več in podrobneje tudi v jutrišnjem Celjanu.