V začetku avgusta pobiramo spomladi sajeno čebulo

Spomladi posajeno čebulo pobiramo na začetku avgusta. Pobirati lahko začnemo, ko se pri čebuli poleže tretjina listov. Če čakamo predolgo, da se listje samo od sebe posuši, je velika možnost, da se bodo nanj naselile glivične bolezni, zaradi katerih bo čebula v shrambi začela prej gniti. Ko je čebula dovolj suha za pobiranje, je ne pulimo. Glavice raje izkopavamo z vilami ali lopatko in jih tako privzdignemo iz zemlje. S puljenjem za liste namreč preveč poškodujemo ovojnice čebule, ki jo ščitijo. Če je vreme suho, lahko čebulo kak dan pustimo na gredici, da se glavice posušijo, zemlje še ne odstranjujemo. Čebulo prestavimo v senco, najbolje pod nadstrešek. Skupaj z listi jo razprostremo v plitve zabojčke, okvir z mrežo ali na suho podlago. Na suhem se bo čebula posušila v dveh tednih. Suha je, ko je listje in čebulni vrat povsem suh. Z listi vred pa jo sušimo zato, ker preko listov hitreje oddaja vlago in se čebula zato hitreje suši. Dobro posušeni čebuli odrežemo večji del koreninic. Z glavice previdno odstranimo blatne ovoje in odrežemo liste tako, da pustimo vsaj 7 cm vratu. Čebulo skladiščimo v zelo suhem in prostoru s stalno temperaturo. Lahko jo spravimo v mrežaste vrečke, ki jih obesimo, spletemo v kite ali položimo v nizke zabojčke.

 

Oglas