V vinogradih družine Kropec v Kovači vasi trgatev!

Številni vinogradniki na Bistriškem te dni berejo grozdje. Tudi v Vinogradništvu Kropec v Kovači vasi.
Vinko Kropec, ki ima 5 hektarov svojih vinogradov, je eden od večjih tukajšnjih pridelovalcev. Z letošnjo bero je zelo zadovoljen. Pričakuje, da bodo nabrali več kot 40 ton grozdja: »Letina je zelo lepa, tako količinsko kot kakovostno,« pravi.
Poleg tega grozdje tudi odkupujejo, in to med 50 do 100 ton, odvisno od potreb. V njihovi kleti je namreč prostora za negovanje več kot 200 tisoč litrov vina. Pod različnimi znamkami (Vinogradništvo Kropec, penina Platana, Ritoznojčan) ga prodajajo največ na slovenski trg, nekaj na Hrvaško, dogovarjajo pa se celo s kupcem iz Rusije.

Mnogo grozdja bo zaradi nizke cene ostalo na trtah
Je pa ponudba grozdja letos zelo velika, pravi Kropec. »Avstrijci zdaj grozdja ne odkupujejo. Mnogo naših manjših vinogradnikov pa ima v kleti še lansko vino. Ogromno grozdja bo celo ostalo na trti, saj ga zaradi prenizkega plačila vinogradniki nočejo pobirati. Neki vinogradnik mi je ponudil 10 centov za kilogram grozdja, če si ga le pridem pobrat. Žalostno je, ljudje imajo velike težave,« pravi Vinko Kropec.
Pri njih sicer odkupujejo grozdje za 50 do 80 centov za kilogram, odvisno od sorte, največ plačajo za kakovostni rumeni muškat.