V Slovenskih Konjicah o izzivih v kmetijstvu

Naša dežela. Predstavniki mlade stranke so izpostavili nekaj ključnih izzivov v sektorju.

Na okrogli mizi lokalnega odbora Slovenske Konjice – Zreče – Vitanje stranke Naša dežela v Slovenskih Konjicah so pred dnevi razpravljali o izzivih v kmetijstvu.
Gostje, med njimi je bila osrednja govornica predsednica stranke Aleksandra Pivec, so izpostavili predvsem pomen kupovanja lokalnih izdelkov na manjših kmetijah.
“S tem ohranjamo podeželje, spodbujamo razvoj kmetij, zadržujemo denar v lokalnem okolju, ljudem pa omogočamo nakup zares kakovostnih izdelkov,” so sporočili iz Naše dežele. Pri tem je pomembno, da že najmlajše izobrazimo o pomenu kupovanja lokalnih izdelkov in jim predstavimo lokalne blagovne znamke. Zavzeli so se za uvedbo pavšala za plačevanje davkov, ki bi mnogim manjšim kmetijam olajšal visoke stroške in zahtevne birokratske postopke.

Več vrednosti lesu

Na področju gozdarstva so izpostavili, da je težava pomanjkanje bontona nekaterih obiskovalcev gozdov, ki nepremišljeno uničujejo gozdne dobrine. Poudarili so, da je slovenskemu lesu treba povečati dodano vrednost, iz njega pa ustvarjati kakovostne izdelke in ne le drva.
“Slovenija je na 3. mestu v Evropi po pogozdenosti, a podatki kažejo, da morajo slovenski mizarji 90 odstotkov lesa za izdelke uvoziti iz tujine, predvsem Nemčije, medtem ko se večina slovenskega lesa proda v tujino ali se porabi kot drva za kurjavo,” so sporočili iz stranke.
Med drugim so govorili tudi o pridelavi vina. “Zakaj vino iz ribeza ni tretirano kot vino, čeprav gre za fermentiran proizvod, a ga kot takega proizvajalci ne morejo tržiti pod imenom ‘ribezovo vino’?” (N. K.)