V Slovenski Bistrici spet sprememba v organiziranosti: Zdravstveni dom NE BO vstopna točka za COVID 19!

Iz Slovenske Bistrice znova poročajo o spremembi v organiziranosti: Zdravstveni dom ne bo vstopna točka za COVID 19. Zaradi pomanjkanja opreme in racionalizacije bo skupna vstopna točka (tudi za paciente iz širšega Bistriškega) samo v Mariboru.

Kako torej zdaj do pregleda, če kdo sumi, da je okužen?
»Ta vstopna točka deluje tako, da jo lahko pacient obišče samo po naročilu osebnega izbranega zdravnika (ali nadomestnega zdravnika ali dežurnega zdravnika). Pacient, ki ima težave, znake in sumi, da je obolel za COVID 19, mora najprej poklicati svojega zdravnika, se posvetovati in ta ga bo nato naročil v pregled v to ambulanto,« pravi direktorica bistriškega Zdravstvenega doma, zdravnica Jožefa Lešnik Hren.

Sprememba
Spremembe v organizaciji zdravstva so v tem času pogoste, kar sklenejo zjutraj, pogosto zvečer ne drži več. »V Slovenski Bistrici smo se prejšnji teden pripravljali, da postanemo vstopna točka za COVID 19. V petek zvečer pa smo dobili odločbo, da zaradi pomanjkanja opreme in racionalizacije ponovno vzpostavljajo samo skupno točko v Mariboru,« pojasni Lešnik-Hrenova. Po njenih podatkih še vedno velja uradni podatek o šestih okuženih osebah iz občine Slovenska Bistrica.
Sicer pa v zdravstvenem domu Slovenska Bistrica še vedno delujejo tako, da je čim manjša možnost, da kdo prinese okužbo v dom, tudi če na prvi pogled ni sumljiv na okužbo. Pacienti morajo biti naročeni, pred domom pa jih triaža usmerja naprej.

Kam naj pokliče, kdor potrebuje zdravnika, glede na nova navodila?
»Vsekakor naj poskusi najprej poklicati svojega osebnega zdravnika, saj bo zdaj spet več zdravnikov razporejenih po svojih ambulantah. (Prejšnji teden smo rekli, naj kličejo direktno na centralo, ker bodo osebni zdravniki razporejeni na druge točke.) Sedaj, ko ne delamo COVID ambulante, pa je velika verjetnost, da pacient dobi svojega osebnega zdravnika v svoji ambulanti. Če pa se ne bo oglasil, pa naj pacient poskusi preko centrale (02/ 843 27 00) od koder jih bodo prevezali na tistega zdravnika, ki nadomešča.« (B. Petelinšek)