V Slovenski Bistrici Rokodelski praznik

V Slovenski Bistrici je danes Rokodelski praznik. Za obiskovalce pripravljajo zanimivo dogajanje na dvorišču Bistriškega gradu in v bližnjem Centru domače in umetnostne obrti: rokodelski sejem, prikaz tradicionalnega lončarstva ter oblikovanja pohorskih kamnin, delavnice za otroke, tudi vodene oglede zbirk v gradu in drugo.
»Na tržnici oz. rokodelskem dogajanju se bo predstavilo 25 rokodelcev iz vse Slovenije in osem  rokodelskih centrov. Predstavitev tradicionalnega lončarstva bo izvajal naš član, lončar Štefan Zelko, ki je eden redkih, ki je vpisan na register žive kulturne dediščine,« med drugim pojasni Ljubica Zgonec Zorko iz Rokodelske zadruge.

O problematiki rokodelstva

Današnji Rokodelski praznik je sicer prvi v nizu devetih dogodkov, ki bodo do jeseni potekali po vsej Sloveniji pod skupnim imenom Slovenski rokodelski festival 2016.
Pomemben del današnjega dogodka v Slovenski Bistrici je tudi okrogla miza Rokodelstvo – izziv in priložnost, ko bodo govorili o socialnem podjetništvu, ustrezni obliki dela, načinu izobraževanja ter o pravični obdavčitvi rokodelcev. Skratka, o problematiki ureditve položaja rokodelske dejavnosti. S tem namenom so pred dvema letoma ustanovili Konzorcij rokodelskih centrov Slovenije, ki povezuje kar devet rokodelskih centrov oz. več kot 750 rokodelcev iz vse Slovenije.
Konzorcij si prizadeva sooblikovati pravne in ekonomske temelje statusa rokodelcev v Sloveniji, pojasni sekretarka Jožica Amadeja Demšar: »Kajti izkazalo se je, da je področje rokodelstva v Sloveniji zelo zapuščeno, da ni vizije, niti ni jasno, kaj narediti, da se bo ohranilo to dragoceno znanje in spretnosti, ki so pomembne del slovenske kulturne dediščine in narodne identitete, ki potrebuje nov pristop, da se bo lahko ohranilo in postalo nova poslovna priložnost, torej da bodo ljudje od tega lahko tudi kaj zaslužili in od tega živeli.«