V Slovenski Bistrici podpisali 6-milijonov evrov vredno pogodbo za gradnjo kanalizacije na Zgornji Polskavi

V Slovenski Bistrici so danes podpisali več kot 6 milijonov evrov vredno pogodbo za gradnjo kanalizacijske infrastrukture na Zgornji Polskavi.
Trajalo je kar nekaj let, preden jim je na občini uspelo pridobiti vso dokumentacijo, zemljišča ter soglasja pristojnih na državni ravni. Zdaj so naposled pogodbo podpisali tudi z izvajalcem. To je podjetje Pondus iz Kamnice, ki bo gradnjo začelo predvidoma aprila. V dveh letih bodo zgradili skoraj 19 kilometrov kanalizacijskega sistema predvsem v naselju Zgornja Polskava ter delno v Gaberniku, Ogljenšaku in na Pokošah. Sočasno bodo posodobili tudi že močno dotrajane ulice. Prihodnji dve leti bo tako med prebivalci potrebne precej potrpežljivosti, a bo nato kakovost bivanja bistveno boljša.

»Na področju čiščenja odpadnih voda v občini vsako leto izvedemo več investicij. S tem projektom na Zgornji Polskavi zapiramo oz. zaokrožujemo aglomeracijo obeh Polskav in Pragerskega, kjer je čistilna naprava. Velikost sistema na Zgornji Polskavi je 2.150 populacijskih enot,« je pojasnil župan dr. Ivan Žagar.
Dobršen del sredstev, kar 75 odstotkov, bo sofinanciranih iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, nekaj bo prispevala država, preostalo občina Slovenska Bistrica.

Poleg tega projekta na Zgornji Polskavi bo občina letos dobra 2 milijona namenila še za urejanje kanalizacije, ki je vezana na čistilno napravo Slovenska Bistrica, in sicer na območju Vinarske ulice, Slovenske ulice in Kajuhove. »Bo pa na tem področju v občini treba v prihodnje še kar nekaj postoriti,« dodaja župan in pojasni, da se soočajo z razpršenostjo gradnjo in s tem tudi razpršenostjo teh sistemov. Ko bo sistem Zgornja Polskava ter naložbe v Slovenski Bistrici zgrajene, bo na obe čistilni napravi Slovenska Bistrica in Pragersko povezanih dobrih 60 odstotkov, približno 35 odstotkov pa bo treba urediti (oz. se postopno že ureja) z malimi čistilnimi napravami. (Bojana Petelinšek)

 

Oglas