V Slovenski Bistrici danes pripravili sprejem za Marušo Močnik in Uroša Kraševaca

V bistriškem športnem parku so danes pripravili sprejem za Uroša Kraševaca in Marušo Močnik – brata in sestro iz Slovenske Bistrice, ki sta pred kratkim osvojila Guinnessov rekord. Z malo športno jadrnico brez kabine, ki sta jo poimenovala Narvala, sta po dobrih 80. urah uspela prejadrati več kot 360 navtičnih milj iz Piranskega zaliva do Dubrovnika. Izziv ni bil enostaven; jadrala sta z majhno jadrnico tipa »dinghy« za dve osebi, brez kabine. Pogoji za rekord pa so bili zelo striktni, saj v času jadranja nista smela imeti nobenega stika z drugim svetom. Tako Maruša kot Uroš sta izkušena tekmovalna jadralca. Uroš se z jadranjem ukvarja že od ranih otroških let. Zaposlen je na Jadralni zvezi Slovenije kot trener mladinske reprezentance v razredu Laser Standard. Nekdanja tekmovalna jadralka pa je tudi Maruša.

Pozdravil ju je bistriški župan dr. Ivan Žagar, program pa je s posebej prirejeno pesmijo za ta dogodek, popestrila Urša Križanec – njuna sestra. Spregovorila pa sta tudi oba jadralca. Maruša je na vprašanje kaj je bilo najtežje na samem jadranju odgovorila: »Najtežje je bilo to, da naju je zelo zeblo in posledično nisva mogla spat. Človek je po določenem času kar utrujen, od tega ker te konstantno zebe, ker težko uravnavaš telesno temperaturo, saj so noge in zadnjica vseskozi v vodi. Drugače pa je bilo »fajn«. Uroš je dodal, da je zelo vesel, da je projekt mimo ter da jim je iz »neumne« ideje uspelo narediti tako kvaliteten dogodek. »Nismo pričakovali, da bo tako odmevno.«

Omenimo še, da je bil omenjen izziv na Jadranu za Uroša del priprav na še večjo zgodbo – prihodnje leto se želi uvrstiti na regato Mini Transat. To je pustolovska regata, na kateri jadralci z najmanjšo regatno oceansko jadrnico prečkajo Atlantik brez kakršnegakoli stika s svetom, tudi brez vremenske podpore preko satelitov. (D.G.)

Oglas