V marcu zacvetijo narcise

Narcisa je znanilka tiste prave, pisane pomladi. Cveteti začne marca, pozne sorte pa nas razveseljujejo vse do konca maja.

Narcise so trajne čebulnice, doma v Sredozemlju in večinoma prezimno trdne. Sadimo jih tako kot vse čebulnice na sončna ali deloma zasenčena rastišča. Čebulice sadimo jeseni, vsaj za dve njihovi višini globoko. Sadimo jih vedno v skupinah, ločeno po sortah in barvah; prevladujeta rumena in bela.

Če so zadovoljne z rastiščem, jih lahko tam pustimo dolgo časa in jih razsadimo, ko prenehajo bujno cveteti, lahko tudi šele po desetih letih. Z leti se njihove čebulice pogrezajo globlje in globlje, kar jih pri rasti in cvetenju nič ne ovira. Čeprav jih pri okopavanju velikokrat poškodujemo, si, če le nismo preveč poškodovali sredice, opomorejo. So tudi bolj odporne proti plesnim in virusom kot njihovi tekmeci tulipani. In proti voluharju, saj se jim ta požrešnež na daleč izogiba. Po cvetenju jim listov ne porežemo, ampak počakamo, da porumenijo, kar je znak, da so si čebule nabrale zadosti moči za naslednje cvetenje, in jih šele potem odstranimo. To se zgodi pred poletjem, zato jim pomanjkanje vlage in poletne suše ne škodijo.