V jami na Brinjevi gori niso našli zlatega teleta, temveč …

Legenda pravi, da je v jami pod cerkvijo Matere božje na vzhodnem pobočju Brinjeve gore zakopano zlato tele. Lani so jamo obiskali jamarji in pred dnevi izdali strokovno poročilo. Kaj pravi?

Jama v dolžino meri dobrih 18 metrov, v globino pa seže skoraj 10 metrov.

Skrivnostna Brinjeva gora je povezana s številnimi legendami. Ena od njih pravi, da je v Hlasteči gori (gozdu) na Brinjevi gori podzemna jama, v kateri je zakopan zaklad, zlato tele.
Pripoved je v otroštvu slišal tudi domačin Branko Lajhar in se skupaj z drugimi otroki odločil, da jamo razišče in skriti zaklad poišče. “Tega sicer niso našli, so pa v iskanju enega zaklada, našli drugega – globok, skrivnostni, podzemni svet na Brinjevi gori,” je v daljšem prispevku o pustolovščini gospoda Lajharja zapisala članica Okoljevarstvenega društva Brinjeva gora.
Pripoved o jami je prišla na uho tudi poznavalcu Brinjeve gore Martinu Mrzdovniku iz Zreč. Na njegovo pobudo so poklicni jamarji lani raziskali jamo, pred časom pa članom Okoljevarstvenega društva Brinjeva gora posredovali nekaj fotografij in ugotovitev.

Kraška jama, ena od večjih?

V jamo so se lani maja podali trije jamarji in jamarski reševalci iz Jamarskega kluba Tirski zmaj Mateja Mazgan Senegačnik, Boris Šajtegelj in Bernard Štiglic. Govorili smo z Matejo Mazgan Senegačnik, ki jo je najbolj presenetilo dejstvo, da je na Brinjevi gori pravi kraški svet.
(Nina Krobat, NOVICE)

Daljši prispevek o jami na Brinjevi gori pa preberite v lokalnem časopisu NOVICE.

Oglas