V drugi polovici junija sejemo endivijo in radič

V mesecu juniju na izpraznjene grede sadimo zelje, ohrovt, brstični ohrovt, cvetačo, zimski česen in poletne solate. Za bogato izbiro solatnic v pozno poletnem, jesenskem in zimskem času bomo poskrbeli s setvijo radičev, endivije in motovilca. Še vedno lahko sejemo in sadimo korenček, blitvo, kolerabico, rdečo peso, peteršilj, fižol, grah in še mnoge druge vrtnine.

Endivijo in radič sejemo v drugi polovici junija.

Obe solatnici pridelujemo za uživanje v drugi polovici leta, saj sta prijatelja zmerno toplega in zmerno vlažnega podnebja,

Med rastjo skrbimo, da je zemlja stalno vlažna, namočena tako globoko, kot segajo korenine. V poletni vročini je dobrodošlo zastiranje tal. Pomanjkanje vode povzroča slabšo rast, več grenčine in trde liste.

Endivijo prištevamo med vrtnine, ki so zelo primerne za shujševalne diete, saj vsebuje od 10 do 17 kcal ali od 43 do 72 kJ. Vsebuje še 94 % vode, precej surovih beljakovin, manj surovih maščob, zelo malo ogljikovih hidratov, a veliko balastnih snovi. Največ ima kalija, enake količine kalcija in fosforja, manj pa magnezija in žvepla. Med vitamini je v njej največ vitamina C, zelo veliko tudi karotena ali provitamina A, precej tudi vitaminov iz skupine B. Endivija vsebuje tudi inulin, sladkor, ki je zelo primeren za sladkorne bolnike, ker zmanjšuje količino drugih sladkorjev v krvi. Tudi zato endivijo zelo priporočajo sladkornim bolnikom; jedo naj jo bolni na žolču, ker pospešuje njegovo izločanje. Spodbuja tudi delovanje jeter, pomaga pri zlatenici in oboleli vranici. Čisti kri in spodbuja delovanje krvnega obtoka, zato ugodno deluje na izločanje strupenih snovi iz telesa. Ker odvaja seč in odvečne sluzi, spodbuja delovanje ledvic in ugodno deluje pri vodenici. Ker endivija poživlja organizem in spodbuja delovanje želodca, ledvic, jeter, jo priporočajo slabotnim ali starejšim, ki jim pomaga pri različnih boleznih.