V Bistriškem gradu slavijo 300. obletnico Flurerjevih fresk

Bistriški grad že 300 let krasijo freske Franza Ignaza Flurerja. Prav z njegovimi poslikavami je Bistriški grad postal eden najpomembnejših baročnih spomenikov pri nas.
Veličastni obletnici namenjajo v Zavodu za kulturo Slovenska Bistrica veliko pozornost. Nocoj prirejajo slovesnost, na kateri bo zbrane nagovoril umetnostni zgodovinar dr. Ferdinand Šerbelj, v kulturnem programu bo nastopil Godalni kvartet Akademije za glasbo.
»Nocoj se bomo v Viteški dvorani Bistriškega gradu poklonili 300. obletnici poslikav slavnostne dvorane. Leta 1721 jo je poslikal v umetniških krogih takratne Evrope cenjen in uveljavljen freskant Franz Ignaz Flurer (1688 – 1742), ki se je pod alegorijo »Jeseni« tudi podpisal.

Flurer je bil dvorni slikar Ignaca Marije grofa Attemsa (1652 – 1732), ki je za svojega naročnika ustvaril eno izmed najpomembnejših slikarskih celot na Štajerskem. V Bistriškem gradu je poleg Viteške dvorane s freskami v celoti poslikal še Marijino kapelo in veliko stopnišče,« pojasni umetnostna zgodovinarka in vodja galerije v gradu Martina Zanjkovič.
Praznovanje so z več dogodki razširili tudi v leto 2022: v februarju načrtujejo predavaje o baročnem mecenu Attemsu in njegovem dvornem slikarju Flurerju. Podali se bodo na popotovanje po Attemsovih gradovih, načrtujejo razstavo in razne delavnice za otroke in odrasle. (B. Petelinšek, Foto – Vir: Zavod za kulturo Sl. Bistrica)

Oglas