Umrla doktorica Cvijeta Pahljina

Včeraj je v 79 letu starosti umrla doktorica Cvijeta Pahljina, zdravnica, psihiatrinja, psihoterapevtka in logoterapevtka iz Loč.
Umrla je po kratki bitki s covidom, so sporočili domači.
Rojena na otoku Rab je v Zagrebu dokončala medicinsko fakulteto in nato specializacijo iz psihiatrije. Vrsto let je v Celju delala kot zdravnica, psihiatrinja, potem pa se je v 80. letih srečala z deli Viktorja Frankla, utemeljitelja logoterapije, ene od smeri v psihoterapiji. Spoznanja so jo prevzela, da jih je začela uporabljati v svoji psihiatrični praksi. Tako je končala še subspecializacijo iz logoterapije pri profesorici Elisabeth Lukas na Dunaju in tudi sama v Sloveniji in na Hrvaškem uvedla študij logoterapije. Pred dvema letoma je v Zagrebu doktorirala na temo ‘smisel življenja’.
Že sredi osemdesetih je ustanovila telefonih za pomoč ljudem v stiski, delu na tem področju, tudi izobraževanju prostovoljcev, pa nato posvetila precejšen del svojega življenja. Ob tem je dobrih 20 let vodila in organizirala tabore za duhovno rast v Žički kartuziji.
V zadnjem pogovoru za lokalni časopis NOVICE je povedala:
“Želim prenesti sporočilo, da naše življenje ni ničvredno, da nismo brez zveze vrženi v ta svet. Vsak človek je neprecenljivo vreden in ima neko nalogo, ki jo lahko samo on izpolni. ”

MORDA BOSTE ŽELELI PREBRATI TUDI: Cvijeta Pahljina iz Loč v 77. letu postala doktorica znanosti!

Oglas