Turistična kmetija Podkrajšek s Podgaja: “Najpomembnejše je, da so gosti zadovoljni”

Nadaljevanje tradicije in dopolnilna dejavnost

Na lepi lokaciji na Ponikvi v Podgaju že vrsto let živi Turistična kmetija Podkrajšek, katere tradicija sega kar dve generaciji nazaj. Stari oče in starši njenega solastnika, Janka Podkrajška, so se že pred 100 leti ukvarjali s kmetijstvom in v gostilno prodajali vino. Tako je Janko Podkrajšek spretnosti dobrega kmetovalca pridobival že v otroštvu, kasneje pa je tudi obiskoval predavanja in se izobraževal.
Na začetku svoje poti sta z ženo Slavico imela le kmetijo, a se je kaj kmalu pokazalo, da jim to ne bo predstavljalo zadostnega zaslužka. Iskala sta načine, kako povišati dohodek in odločila sta se za kmečki turizem. V tistem času so ravno gradili hišo in zasnovali so jo tako, da so v pritličju uredili prostore za zaključene družbe.

Predstavniki Turistične kmetije Podkrajšek s Podgaja v nekoliko spremenjeni podobi nadaljujejo vinogradniško in kmetijsko tradicijo svojih prednikov. Še vedno za lastne potrebe pridelujejo vino in se ukvarjajo s pridelavo vrtnin ter živinorejo. Zadnjih nekaj let uspešno upravljajo tudi dejavnost kmečkega turizma. Sin Jani Podkrajšek, ki bo kmalu prevzel kmetijo, je k tej družinski zgodbi dodal še prodajo in popravila kmetijske mehanizacije.

Ljudi privabljajo domača hrana in prijazna postrežba

Že ob rojstvu ideje se je vedelo, da se bo pri njih jedla le domača hrana, ki je, če se le da, pridelana na njihovi kmetiji. Čez čas je bila hiša nared in res so začeli organizirati praznovanja s kosili in večerjami. Ko so sprejeli prvih nekaj gostov, se je nova dopolnilna dejavnost hitro izkazala za uspešno. Od takrat ljudje pri njih slavijo rojstne dni, krste, obhajila, birme … Tudi nekaj poročnih gostij so že pripravili.

Pri Podkrajških večinoma prevladujejo stalni gosti, kar pomeni, da jim je pri njih prijetno in se radi vračajo. »Pomembno je, da delo opravljaš z veliko dobre volje. Velikokrat je ob slavjih namreč treba prebedeti vso noč, se posvetiti družbi in kljub utrujenosti ohraniti pozitivno razpoloženje. Najpomembnejše je, da so gosti zadovoljni,« je prepričan Janko Podkrajšek.
K njim prihajajo vse starostne skupine, najbolj pa jih privabljata  domača hrana in prijazna postrežba. V njihovih domači ponudbi je vselej mogoče najti doma pridelano sezonsko zelenjavo in meso s kmetije. Iz domačega mleka naredijo skuto, s katero polnijo navadne ali ajdove štruklje. »Še temno pšenično moko zmeljemo doma in iz nje spečemo kruh,« ponosno pove Slavica Podkrajšek. Njihove hišne specialitete so domači sirovi štruklji, gobova juha, domač kruh in jerpica oziroma ocvirkovka. Nekaj imajo seveda tudi stalne ponudbe, a se vedno prilagajajo gostovim željam.

Ribnik, nogomet in igrala

Na svoji kmetiji imajo poleg obdelovalnih površin tudi krave, prašiče, teleta in kokoši, ki si jih obiskovalci lahko ogledajo, jih pobožajo ali hranijo. Delno so ohranili tudi vinogradniško tradicijo in tako sami pridelujejo sodno in mešano vino. Med drugim gosti ob sončnih dneh pri njih na trati radi igrajo nogomet, otroci pa se zabavajo na igralih. Posebnost kmetije je tudi ta, da je gospodar pred približno 20 leti na posestvu ustvaril ribnik, v katerem je ob predhodni najavi, mogoče loviti ribe.