Tudi v Celju zbirajo podpise za redefinicijo kaznivih dejanj posilstva in spolnega nasilja

Akciji Inštituta 8. marec so se včeraj tudi v Celju pridružili številni podporniki, ki pomagajo pri zbiranju podpisov za vložitev zakonskega predloga za redefinicijo posilstva in spolnega nadlegovanja v kazenskem zakoniku. S predstavniki inštituta so pred Likovnim salonom postavili stojnico na kateri so govorili o zakonskem predlogu in zbirali podpise.

»Trenutna kazenska zakonodaja posilstvo opredeljuje na podlagi sile, ki jo uporabi storilec. To pomeni, če storilec izrabi presenečenje, uporabi zvijačo, če žrtev otrpne in se ne more upirati, ne rabi uporabiti sile in ne gre za posilstvo ali spolno nasilje. Na tak način ostajajo številna spolna nasilja in posilstva nekaznovana. Zato predlagamo model ‘samo ja pomeni ja’«, razloži Kristina Krajnc, članica programskega odbora Inštituta 8. marec.

Prostovoljka Inštituta 8. marec, Sara Krajnc, je ob tem dodala: »Tudi prostovoljci v Celju smo se odločili podpreti kampanjo ‘samo ja pomeni ja’. Pomembno je, da imamo prvo urejeno zakonodajo, ki temelji na konsenzu vseh sodelujočih pri spolnem aktu. Z veseljem se pridružujemo tej kampanji.«

Skupaj potrebujejo 5.000 podpisov, po prvem dnevu pa so jih zbrali že skoraj polovico. V kolikor jim želite pomagati lahko svojega v naslednjih dneh oddate na vseh Upravnih enotah.