Trgatev se začenja tudi na Konjiškem

Na širšem Konjiškem se te dni začenja trgatev, kljub vremenskim neprilikam letos pričakujejo kakovosten vinski letnik.

Na Štajerskem, tudi na širšem Konjiškem, se te dni začenja trgatev. Prvi trgači so danes že odšli v vinograde konjiškega Zlatega griča, kjer bodo najprej potrgali grozdje za peneča vina.
Terenska kmetijska svetovalka in predsednica konjiškega Vinogradniško-vinarskega društva Ivana Podkrajšek pravi, da kaže na dober letnik. V vinogradih širšega Konjiškega je toča poleg rahle pozebe na nekaterih legah sicer povzročila še dodatno zmanjšanje pridelka oziroma je vplivala na kakovost zaradi prezgodnjega gnitja grozdja. “Če ne bo kakšnih posebnosti, kot so dolgotrajno deževje, toča, napadi ptic, os ali vinskih mušic, se v vinogradništvu kljub vsemu obeta dober in količinsko zadovoljiv letnik,” ugotavlja kmetijska svetovalka.

Glavnina trgatev konec meseca

Glavnino letošnje trgatve sicer pričakujejo od sredine septembra, ko bodo na vrsti zgodnje sorte, kot sta rizvanec in ranina. Začetek trgatve srednje poznih sort (rumeni muškat, beli pinot, chardonnay, sauvignon, modri pinot …) pričakujejo po 20. septembru oziroma proti koncu meseca, trgatev poznih sort (laški rizling, renski rizling …) pa v začetku oktobra.
“Upajmo, da bodo vinogradniki uspeli izkoristiti bogastvo trte in skletariti kakovostno vrhunska vina,” je še dodala Ivana Podkrajšek. (N. K.)
Foto: Facebook Vinska klet Zlati grič

Oglas