Top 6 nasvetov za vrtno pohištvo najboljše kakovosti*

*** oglasno sporočilo

Sproščeni popoldnevi, jutra ali vikendi so veliko lepši, kadar vas na terasi, balkonu ali vrtu pričakuje lepo vrtno pohištvo z vsem udobjem in eleganco, ki ga premore. Na spletnih straneh, kot je to na primer VidaXL, lahko še ulovite lepe popuste ter pustite, da vas vrtne garniture naravnost zapeljejo ob sončnih žarkih ter ptičjem petju prav vsak dan.

Čudovit čas za vrtno druženje, piknike in rojstnodnevne zabave, vse to, ob udobnem naslonjalu vrtne garniture, vas bo zagotovo prepričalo, da izberete vrtno pohištvo, s katerim boste pričarali svoj sanjski vrt, na katerega boste naravnost ponosni.

Ker vemo, da je na trgu ogromno izbire in je včasih lahko pravi izziv izbrati tisto pravo vrtno pohištvo, smo vam pripravili 6 nasvetov, s katerimi se boste lažje odločili za tisto pravo smer, ki vam bo ponudila najlepše trenutke ob preživljanju časa na vrtu.

1.      Vrtno pohištvo in njegova namembnost

Ob samem nakupu vrtne garniture bodite pozorni na vprašanja, kot so:

  • za kakšen namen jo boste uporabili,
  • koliko časa bo v uporabi ter
  • kolikšna so vaša razpoložljiva sredstva.

Tako si boste pomagali z odgovorom o primerni velikosti ter prav tako o materialu, katerega izbira je zelo pomembna glede na zunanje vremenske razmere. Da pa bi tudi primerno izkoristili dan prostor na terasi, balkonu ali samem vrtu, pa je dobro, da prostor primerno premerite in ugotovite, kako ga boste lahko najboljše izkoristili tako, da se bodo izbrane garniture lepo prilegale.

2.      Izbira materiala ter vzdrževanje

Glede na vaše želje in potrebe po videzu vrtne garniture je treba dobro oceniti, kateri material bi bil tisti pravi. Poglejmo si, katera bi bila najbolj primerna za vas:

  • Plastika, steklo in kovina: so sintetični materiali, ki ne potrebujejo dodatne nege.
  • Aluminij: primeren za vse, ki želite cenejši, nerjaveč, lahek ter trpežen material, ki je preprost za samo vzdrževanje.
  • Kovano železo ter jeklo: sta malenkost bolj zahtevna za vzdrževanje, saj ju je treba na vsakih nekaj sezon zaščititi z vodoodpornimi premazi ali barvo proti rji. Drugače pa sta čvrsta in trpežna materiala.
  • Ratan: trpežen, lahek in UV odporen material z dolgo življenjsko dobo. Kljub temu ga je treba vsakih nekaj let premazati z zaščito.
  • Les: to pa je material, ki je živ, in je odlična izbira za ljubitelje naravnih materialov. Sicer potrebuje nekaj več nege, saj ga je treba redno obnavljati z barvo ter premazom za UV zaščito, vendar se odlično obnese v naravnem okolju. Če želite izbrati malenkost bolj odporno vrsto lesa, vam priporočamo les evkaliptusa, akacijo, cedro, sekvojo, tikov les ali les ciprese.

Izbrana vrtna garnitura vam bo ob pravilnem vzdrževanju služila kar nekaj let. Zato jo izberite premišljeno.

3.      Oblika vrtne garniture je pomembna

Glede na velikost in kvadraturo prostora ter njegovo namembnost, ki je na voljo, izberete obliko garniture, ki bo kar najbolje zadostila vašim potrebam: jedilna ali klubska oblika mize.

V primeru, če imate večjo družino ali pogoste obiske, je najboljše, da izberete kvadratno ali pravokotno mizo, zraven katere lahko enostavno umestite še kakšen stol več, vrtno klop ter počivalnik.

Medtem pa vam okrogle mize nudijo le določeno število stolov, ki jih lahko zasede tudi določeno število oseb. Zato vam svetujemo, da glede na prostor, ki ga imate na voljo, izberete takšno velikost vrtne garniture, ki bo zadoščala vašemu stilu življenja.

4.      Kakovost in funkcionalnost naj bosta na prvem mestu!

Zato, da bo izbrano vrtno pohištvo točno to, kar si želite, mora biti v prvi vrsti kakovostno, da zdrži obremenitve in vremenske pogoje, ter obenem tudi funkcionalno, da lahko sledi vašemu slogu življenja in vas popolnoma zadovoljuje. Poskusite ob sami izbiri ponuditi prednost kakovosti, in ne toliko samemu videzu.

Res je, da vas bo kakovost nekoliko več stala, vendar vam bo nudila svoj prvotni videz vrtne garniture veliko dalj časa. Pohištvo vam bo brez poškodb in večjega vzdrževanja nudilo popolno zadovoljstvo. Seveda bodo sam videz celotnega pohištva popestrile prevleke ali blazine, ki jih lahko tudi snamete in primerno vzdržujete.

5.      Pomislite na skladiščenje in zaščito za vrtno pohištvo

Vsi vrtni elementi, ki so pogosto izpostavljeni številnim vremenskim vplivom, potrebujejo v primeru dežja, sonca, snega ali neurja dodatno zaščito, v obliki pokrival ali podobnih elementov. Če imate na voljo nadstrešek, kakšno vrtno uto ali skladišče v kletnih prostorih, jih z odprtega varno shranite na suho in se tako izognite raznim poškodbam, zbledelosti ter prehitrim uničenjem materiala.

Poskusite ga kar najbolje zaščititi prav tako v hladnem delu leta, ko potrebuje suh prostor s primerno temperaturo in vlažnostjo zraka. Pred »zimskim spanjem« ga lahko tudi zaščitite s premazi in ga tako naslednjo sezono že pripravljenega le postavite.

6.      Uporabnost pred izgledom

Zadnja točka je seveda namenjena sami uporabnosti. Zato, ker smo ljudje vizualna bitja, je seveda naravno, da se najprej zagledamo v oblike, barve in sam dizajn, ki se določen izdelek ponuja. Vendar bodite previdni, saj vas lahko le-ta stane kakovosti ter uporabnosti. Zmeraj najprej namenite pozornost sami uporabnosti pred izgledom.

Kaj vam bo lep izgled, če bo sam material slabše kakovosti in čez nekaj časa več ne bo uporaben? Svetujemo vam, da izberete kakovostno vrtno pohištvo in si ustvarite svojo urbano oazo, kjer se boste sprostili, uživali ter si napolnili baterije.

*** oglasno sporočilo

Oglas