Tomaž Zevnik: “Kuham jaz, pomiva mami.”

 

Med deveterico najboljših v šovu Master Chef je tudi Tomaž Zevnik iz Nove Cerkve. Redkokdo je na televiziji spregledal novo sezono oddaje Master Chef. Nekoliko sramežljiv 30-letnik, ki pa ga je ljubezen do kulinaričnega raziskovanja pripeljala tudi v televizijski šov. »Zakaj ne bi poskusil, v sebi imam kulinarično strast, ki bi jo rad še razvijal,« odgovarja na vprašanje, od kod pogum za sodelovanje. Navdih je dobil ob obisku Japonske, kjer je samemu sebi po enomesečnem potovanju, od česar je tretjino poti med Tokijem in Hirošimo prepešačil z nahrbtnikom na ramenih, dokazal, da ima veliko energije. Če zmaga v tekmovanju kuharskih mojstrov in s tem pobere tudi petdeset tisoč evrov, je odločen, da gre znova v deželo vzhajajočega sonca. Zakaj? »Japonska me je privlačila že od otroštva. Najprej zaradi animiranih serij, potem

sem jo spoznaval preko stripov, kasneje, ko se je razcvetel internet, sem jo raziskoval na daljavo – od samurajev do kulinarike. Ta je pri njih tako preprosta, ampak sveža in odlična.« Pripraviti zna seveda tudi dober suši, za katerega predlaga sveže ulovljeno ribo, dober riž in vasabi – preprosto, a okusno. Ko spregovori o Japonski, govori s posebnim žarom, zato ne čudi, da je študiral japonologijo na Filozofski fakulteti.

Tomaž za sprostitev rad teče, pri čemer ga ne ustavi niti dež. Inženir multimedije trenutno kuha v bežigrajskem dijaškem domu, najraje pa pripravi dobrote za družino in prijatelje, ki jih povabi na večerjo. Kljub temu da je več kot 40 ur tedensko v kuhinji, v tem delu preprosto uživa, rad se igra z novimi okusi in različnimi teksturami jedi.

Tomaž je v šov vstopil precej manj samozavesten, kot je danes. Pohvale so ga dvignile, mu dale potrditev, da zmore, padci pa so ga naučili česa novega. Dobro se je ujel tudi s sotekmovalci, ki so sodelovali pri njegovi preobrazbi – ne le zunanji, opremili so ga tudi z življenjskimi nasveti, zdaj razmišlja še o laserski operaciji dioptrije. Tomažu so namreč samopodobo načeli osnovnošolski sošolci s posmeh

ovanjem zaradi takratne prekomerne telesne teže in disleksije.

Visoka kulinarika ali hitra prehrana? Oboje. Fine cuisine je super za razvajanje, degustiranje. Fast food pa je lahko tudi izvrstna kulinarika, če je dobro pripravljen.
Lazanja ali soba testenine? Soba.
Čeprav se vam je oboje že ponesrečilo … Ja. (smeh) Takrat se mora človek prilagoditi in potem recimo soba testenine zamenjaš z rezanci, uporabiš isto omako in je jed pripravljena.
Kuhanje ali pomivanje? Kuhanje.
Kdo pa potem pomije? Mami. (smeh)
Pred katerim od sodnikov v šovu imate največ treme: Binetom Volčičem, Luko Jezerškom ali Karimom Merdjadijem? Najbolj me je strah komentarjev Bineta in Luke.
Je torejKarim bolj popustljiv? Prizanesljiv, bi rekel. Pa tudi sam bolj obvladam sladice. Je pa tudi Karim kdaj hud in takrat veš, da si nekaj res naredil narobe.

 

Oglas