Tomaž Marovt, direktor podjetja Marovt: ‘To bo najboljše leto doslej!’

V novembru je minulo 20 let, odkar je Tomaž Marovt prevzel vodenje družinskega podjetja Marovt. To hitro rastoče podjetje, ki se ponaša s tehnološko napredno proizvodnjo kovanja, danes deluje na treh lokacijah; na Stranicah, v Ločah in v Slovenski Bistrici. Imajo več kot 250 zaposlenih. Pod leto 2019 bodo z več kot 30 milijoni evrov prometa zapisali – najboljše doslej!

Večinoma delate za avtomobilsko industrijo, od koder poročajo o recesiji. Pri vas, nasprotno, napovedujete izredno dober poslovni izid.

Poslovno bo leto 2019 definitivno najboljše leto do zdaj. In tudi za 2020 vse napovedi kažejo zelo dobro. Je pa res, da imamo v zadnjih letih veliko novih programov in z novimi posli, novimi priložnostmi trenutno beležimo rast.
Glavnino proizvodnje, okoli 85 odstotkov, delamo za avtomobilsko industrijo. Manjši del za navtiko, s samozavestnimi koraki pa vstopamo v popolnoma nov segment industrije – v industrijo obrambe. Za velikega nemškega kupca delamo komponente za športno orožje. Za to smo potrebovali in tudi pridobili dovoljenje tako od slovenske kot od nemške vlade.

Kakšni so obeti za naslednja leta? S kakšnimi cilji greste v novo petletko?

Najbolj bo odvisna od razvoja avtomobilske industrije in motorjev. Toda napovedi o tem so odvisne predvsem od lobistov. Resda prevladuje težnja po manj avtomobilih, po skupnih prevozih in podobno, toda v realnem svetu v Sloveniji brez avtomobila težko shajaš. Električni avtomobili so trendovski, toda na cestah jih skoraj ne vidiš. Spremembe bodo in pripravljeni moramo biti, da bomo lahko odreagirali. To so izzivi prihodnjih let.
Spremembe bodo tudi pri ljudeh. Digitalizacija in avtomatizacija bo zmanjšala potrebo po fizičnem delu, zelo veliko odločitev nam ne bo treba več sprejemati.
V podjetju tudi postopno ukinjamo nočno delo; pa ne zato, ker bi bilo manj naročil. Nočno delo je za človeka velika psihična obremenitev, storilnost je slabša, več je napak. Poleg tega je mnogo zaposlenih tudi družinsko povezanih. Zato smo namensko investirali v večanje kapacitet, da ukinemo nočno delo.

Več o rasti podjetja v minulih dvajsetih letih, načrtih in tudi vlogah drugih družinskih članov v podjetju, pa v tiskanih izdajah lokalnih časopisov Novice in Bistriške novice.