To je vikend jubilejnega 10. Konjiškega maratona: kaj pripravljajo, kje bodo zapore cest?

Ta konec tedna Dravinjska dolina utripa z jubilejnim 10. Konjiškim maratonom. Na tekaški prireditvi bo to nedeljo teklo skoraj 1.500 prijavljenih tekačev iz vse Slovenije.

Dobro udeležbo pričakujejo tudi na Konjičkovem teku in Teku šolarjev, poleg tega ob progi pričakujejo veliko število navijačev.
Na številnih točkah ob 21 kilometrski progi med Slovenskimi Konjicami in Zrečami bo znova potekal Glasbeni maraton – letos največji doslej!

Razstava, ultra pohodnik in doza energije
Vikend jubilejnega 10. Konjiškega maratona so v Slovenskih Konjicah začeli že včeraj z Likovnim maratonom, pogovorom z Oliverjem Tičem in koncertom zasedbe Poweršok.
Na 2. Likovni natečaj Konjiškega maratona je prispelo kar 83 likovni del. Strokovna komisija je izbrala najboljša dela:
nagrado za 3. mesto je prejl Matija Kos (OŠ Loče) pod mentorskim vodstvom Vlaste Zorc,
nagrado za 2. mesto Mara Orož Jevšenak (OŠ Zreče) pod mentorskim vodstvom Tilna Šenka,
nagrado za 1. mesto je prejela Sara Fevžer (OŠ Pod goro) pod mentorskim vodstvom Andreje Majcen Blimen.

Konjiški maraton je tudi državno prvenstvo
Že dobra dva tedna pred jubilejno 10. izvedbo Konjiškega maratona so tekači zasedli vsa startna mesta: letos bo teklo okoli 1.400 tekačic in tekačev. V sklopu letošnjega maratona bo znova tudi državno prvenstvo v cestnem teku na 10 kilometrov, ob tem pa prvič tudi balkansko prvenstvo na tej razdalji.
Največ tekačev, 45 odstotkov, bo teklo na 10-kilometrski progi, 38 odstotkov prijavljenih tekačev se bo podalo na 5-kilometrsko progo, na 21 kilometrov pa bo teklo 17 odstotkov prijavljenih tekačev.
Najstarejša prijavljena tekačica je 74-letna Marinka Krašovic iz Celja, najstarejši tekač pa leto dni mlajši Bogdan Kozina iz Portoroža. Najštevilčnejša tekaška skupina 10. Konjiškega maratona z 92 tekači prihaja iz podjetja Marovt s Stranic.
Med udeleženci bo kar 17 tekačev, ki bodo Konjiški maraton odtekli desetič.

Start tokrat pol ure prej, prijavnice lahko prevzamete že danes
Start in cilj maratona bosta kot vsako leto na Mestnem trgu v Slovenskih Konjicah, pred Domom kulture, letos pol ure prej kot minula leta. Starti bodo 9.30 (10 in 21 km) in 9.50 (5 km). Že ob 8.30 pa se na tekaškem odru začne glasbeno koncertno dogajanje: s Take Off in Poweršok.
Tudi letos bo maratonska prijavnica – za prevzem startnih številk in darilnih vrečk – v Slovenskih Konjicah odprta že danes, v soboto popoldne, da bo jutri manj gneče.

Tekli bodo tudi šolarji in mlajši otroci

Na Konjiškem maratonu bodo znova tekli tudi otroci. Za Tek šolarjev bo osnovnošolce možno prijaviti v Domu kulture v soboto, 24. septembra, od 16. do 18. ure (5 evrov), ali v nedeljo, 25. septembra, med 9.30 in 12. uro (8 evrov). Tako kot lani bodo tudi tokrat medalje prejeli vsi tekači, ne le zmagovalci.
Konjičkov tek, ki je namenjen predšolskim otrokom, pa bo brezplačen. Otroci bodo razdaljo 600 metrov pretekli v spremstvu staršev ali vzgojiteljev.

Največji Glasbeni maraton doslej!
10. konjiški maraton bo že petič spremljal Glasbeni maraton. Ob progi bo letos podvojeno število glasbenih točk. Energijo maratonskemu dogajanju bo dajalo več kot 300 glasbenikov in plesalcev!
Tako boste lahko med drugim slišali in srečali tudi:
skupine Take off, Poweršok, Ansambel Banovšek, Kulturno društvo Godba na pihala SLOVENSKE KONJICE, Društvo godbenikov ZREČE in Celjski godalni orkester;
harmonikarje Mateja Banovška, Davorina Hartmana, Roberta Goličnika, Domen in Mohor Jevšenak ter Ansambel Dan;
plesalce Plesne šole Jay Dance Studio, Plesne šole Pika, Twirling kluba Slovenske Konjice in Orientalske Plesne skupine Sayyidah ter
sestave Gonobeats, 3 king soundstation, Bobnarsko skupino Laško, Sokijevo bobnarsko šolo in stanovalce Lambrechtovega doma v glasbenem sestavu.
Poleg tega bo ob progi za vzdušje s svojim glasbenim bitom skrbelo še 7 DJ-jev.

Prostovoljci in navijači
Pri izvedbi dogodka bo sodelovalo okoli 300 prostovoljcev, tako da je Konjiški maraton znova tudi ena največjih prostovoljskih prireditev v Savinjski dolini. Ob napovedanem lepem vremenu pričakujejo tako v startno ciljni ravni kot ob progi tudi številne navijače.

Zapore cest
Promet na občinskih in državnih cestah bo na območju maratona oviran od 9.30 do 12.30.
Občasne 15-minutne popolne zapore bodo potekale na:
– državni cesti R2 430 0279 (križišče pri vlaku v Slovenskih Konjicah),
– državni cesti R2 430 0280 (križišče pri bencinski črpalki MOL).
Polovična zapora bo potekala na:
– državni cesti R3 701 1430 (križišče pri Sparu v Zrečah).

Popolna zapora cest:
Popolna zapora cest bo na občinskih cestah, ki so del trase, oziroma se nanjo priključujejo na območju Slovenskih Konjic in Zreč. Strogi center Slovenskih Konjic (Mestni trg, Stari trg, Škalska cesta, Ulica Adolfa Tavčarja, Šolska cesta) bo v tem času zaprt še dodatno do 13.30 ure zaradi Teka šolarjev.
Voznike prosijo za razumevanje ter upoštevanje navodil policistov in redarjev!

Izpraznimo parkirišča!
Od sobote do nedelje bo potekala postavitev prizorišča:
– na parkirišču za in ob Okrajnem sodišču Slovenske Konjice, zato parkiranje v tistem terminu tukaj ne bo mogoče;
– na parkirišču ob zelenici v neposredni bližini Pošte Slovenske Konjice;
– vzdolž celotnega konjiškega Starega trga.
Naprošajo vas, da na teh mestih v tem času ne parkirate.

PREBERITE ŠE:

Na Konjiškem maratonu bo teklo približno 1.400 tekačic in tekačev

Jubilejna 10. izvedba Konjiškega maratona bo glasbena kot še nikoli

Začenja se vikend jubilejnega 10. Konjiškega maratona!

TAKOLE JE BILO LANI:

9. Konjiški maraton: še malo nestandarden, a znova po najvišjih standardih

Oglas