Tinkarina krona za Miss Slovenije

Bistričanka Tinkara Smolar, magistra metalurgije in materialov, je oblikovala krono, s katero so razglasili in okronali letošnjo Miss Slovenije. Sama zgodba o oblikovanju krone pa nosi še dosti globlje sporočilo.
Tinkara Smolar z Zgornje Polskave se je s projektom Miss Slovenije srečala leta 2019. Tedaj se je potegovala za naslov in bila tudi izjemno uspešna, saj je osvojila naslov prve spremljevalke. Kot magistra metalurgije in materialov pa je v tem projektu z veseljem sprejela še en izziv – oblikovala je krono za naslednjo nosilko naziva.

Izziv za mlado metalurginjo
»To je zame odlična iztočnica, da skozi svoje delo predstavim poklic, ki sicer ni značilen za ženske, a imamo v njem vsekakor pomembno vlogo,« pojasni svojo odločitev Tinkara.
»Verjamem, da beseda metalurgija vzbuja občutek ‘umazane’ industrije, a je taka predstava krivična. Poklic metalurga resda ni povezan z modno industrijo ter lepoto. A so kovinski izdelki še kako zelo vpleteni v naše vsakdanje življenje; kovinski gumbi, nakit, posodice za kozmetiko in ličila … ter še tako majhne podrobnosti potrebujejo v svojem segmentu izdelave nekoga, ki se spozna na metalurgijo. Gre za obširno vedo, ki se deli na veliko področij in zahteva znanja pridelave, predelave in preoblikovanja kovin. Navdušena sem, da lahko vse, kar sem se do zdaj naučila, implementiram v nekaj, kar podira stereotipe – to je projekt Miss Slovenije.«

Tudi njena zgodba podira stereotipe
Tinkara z izbiro študija in poklica nadaljuje tradicijo svoje družine v kovinskopredelovalni industriji. Želi dokazati, da je v metalurgiji, ki stereotipno velja za moški poklic, dovolj prostora tudi za ženske.
»Podiranje stereotipov se pri meni začne ravno z oblikovanjem krone. Krona je simbol tega projekta. Sodi v segment modne industrije in je tesno povezana z industrijskim poklicem (oblikovanja kovin), ki ga pretežno opravljajo moški. Sama sem z znanjem oblikovanja kovin namenila veliko časa razvoju in preučevanju materialov, iz katerih je krona izdelana. V tej zgodbi sem tako združila poklic metalurgije in oblikovanje luksuznega kosa nakita, ki ga nosi Miss Slovenije. Verjamem, da moja zgodba podira stereotipe. Z njo želim podpreti ženske, ki so v podobnem položaju kot jaz. Delajte to, kar čutite, za kar v vas gori strast. Ni lahko, se pa zagotovo splača. Ob tem ne pozabite na svojo žensko naravo, ki daje moškemu svetu protiutež.«

Pomoč iz lokalnega okolja
Pri izdelavi krone so ji pomagali posamezniki in lokalna podjetja z Bistriškega. »Rek ‘skupaj zmoremo več’ še kako drži. Osnovni material za izdelavo krone nam je priskrbelo podjetje Impol FT, kos valjane pločevine je po izrisanih načrtih lasersko izrezalo Ključavničarstvo AJD. Svojo pravilno obliko, okroglino je krona pridobila pri Krovstvo in Kleparstvo Štern Anton. Za izjemno barvo in sijaj ter vse nasvete pri sami izdelavi pa sem hvaležna podjetju Aluminium Kety Emmi. Iz srca hvala vsem, ki so mi pomagali,« dodaja Tinkara Smolar.

Oglas