Sestavine za 4 osebe:
- večji šopek bazilike
- šopek peteršilja
- 200 g parmezana
- 100 g pinjol
- 2 dl oljčnega olja
- 3 stroki česna
- 500 g testenin
- sol
Priprava:
- korak:
Parmezan naribamo, osmukamo liste bazilike in peteršilja, česen očistimo in grobo nasekljamo.
Pristavimo velik lonec vode. Ko zavre, solimo in v krop stresemo izbrane testenine ter skuhamo po navodilih na embalaži.
- korak:
V sekljalnik damo pinjole in česen ter na hitro grobo sesekljamo. Dodamo liste bazilike in peteršilja, prilijemo približno 1 dl oljčnega olja in spet na kratko vklopimo sekljalnik, nato postopno prilivamo preostalo oljčno olje in ponovimo kratko sekljanje. Dobiti moramo gosto omako iz sesekljanih zelišč, ne ‘kreme’. Omako postrgamo v večjo skledo, dodamo parmezan, dobro premešamo in pesto je pripravljen.
- korak:
Kuhane testenine odcedimo, stresemo na pesto, premešamo, prilijemo zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine in znova premešamo ter takoj postrežemo.