Testenine z domačim pestom

Sestavine za 4 osebe:

  • večji šopek bazilike
  • šopek peteršilja
  • 200 g parmezana
  • 100 g pinjol
  • 2 dl oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • 500 g testenin
  • sol

Priprava:

  1. korak:

Parmezan naribamo, osmukamo liste bazilike in peteršilja, česen očistimo in grobo nasekljamo.

Pristavimo velik lonec vode. Ko zavre, solimo in v krop stresemo izbrane testenine ter skuhamo po navodilih na embalaži.

  1. korak:

V sekljalnik damo pinjole in česen ter na hitro grobo sesekljamo. Dodamo liste bazilike in peteršilja, prilijemo približno 1 dl oljčnega olja in spet na kratko vklopimo sekljalnik, nato postopno prilivamo preostalo oljčno olje in ponovimo kratko sekljanje. Dobiti moramo gosto omako iz sesekljanih zelišč, ne ‘kreme’. Omako postrgamo v večjo skledo, dodamo parmezan, dobro premešamo in pesto je pripravljen.

  1. korak:

Kuhane testenine odcedimo, stresemo na pesto, premešamo, prilijemo zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine in znova premešamo ter takoj postrežemo.