Začenjajo Skumavčeve likovne dneve na Resniku

Na Resnik pod Roglo, v eno najmanjših pohorskih in slovenskih vasic, v kateri živi le sto prebivalcev, se danes vrača slikarska kolonija.

Od ponedeljka do petka bo na 14. Skumavčevih likovnih dnevih ustvarjalo šest povabljenih slikarjev, v sredo pa se jim bodo pridružili tudi slikarji iz domačega zreškega Arta.
Na Resniku letos slikajo: Sonja Hrastnik Jančič, Veljko Toman, Viktor Šest, Miro Švigelj, Zdravko Dolinšek, kot vsako leto je častni gost Nikolaj Beer.

Sporočila pohorskih oblakov na ogled v petek

Mali Skumavčevi likovni dnevi 2021, pogovor s slikarjem in podelitev diplom.

Tema letošnjih Skumavčevih dni je ‘sporočila pohorskih oblakov’. Kako so navdihnili letošnje udeležence, si bo mogoče ogledati na zaključni prireditvi v petek, 8. julija. Ustvarjalne dneve bodo na Resniku znova sklenili z odprtjem razstave, ob kateri zreški župan Boris Podvršnik vsako leto skuha lovski golaž za udeležence kolonije, domačine z Resnika in vse obiskovalce.
Tudi letos bodo na zadnji dan kolonije na Resniku potekali Mali Skumavčevi likovni dnevi. Vodeno ustvarjanje za najmlajše pripravljajo v sodelovanju s Šolo slikanja Slovenske Konjice, ki jo vodi slikarka Blanka Bračič. Kolonija najmlajših bo ta petek potekala dopoldne.
S Skumavčevimi likovnimi dnevi se začne tudi praznovanje osrednjega krajevnega praznika – Jakobovega na Resniku.

Marjan Skumavc in najvišja galerija

Kolaž slik, ki so jo ustvarili udeleženci 13. Skumavčevih likovnih dni.

Na Skumavčevih likovnih dnevih želijo z umetniškimi deli ohranjati pesniško izročilo pohorskega pesnika Jurija Vodovnika in njegov lik. Prispevati želijo k turistični, kulturni in drugi vsesplošni prepoznavnosti krajev Zreškega Pohorja, kjer je Vodovnik živel in ustvarjal.
Kolonija nosi ime po akademskem slikarju Marjanu Skumavcu (1947 – 2011), ki je organizatorjem pomagal ustanoviti kolonijo in na njej prva štiri leta tudi aktivno sodeloval.
Na Resniku je v Domu krajanov tudi Skumavčeva galerija, v kateri je mogoče srečati nastale slike na minulih druženjih. Skumavčeva galerija na Resniku je najvišje ležeča slovenska galerija.
Na Resniku stoji tudi portretni bronasti kip akademskega Marjana Skumavca, ki ga je oblikovala akademska kiparka Metka Kavčič.
Več informacij TUKAJ.

 

 

 

 

 

Oglas