Svetovni dan šaha na Konjiškem: Kraljevska igra, ki združuje generacije

Šah. Na Konjiškem ga organizirano igrajo že 63 let. Kako se je začelo?
Svetovni dan šaha. S celodnevnimi aktivnostmi ga bodo obeležili na konjiškem bazenu.

Šah pogosto opredeljujejo kot kraljevsko igro. Ne zaradi prisotnosti kralja v igri, temveč zaradi visokih standardov, ki jih igra razvija in pričakuje. Gre za eno najstarejših iger, ki jih pozna človeštvo. Domneva se, da se je šah razvil iz starodavne indijske strateške igre, imenovane chaturanga, ki je običajno veljala za skupnega prednika številnih družabnih iger iz Kitajske, Japonske, Mjanmara in Tajske.
Šah je v Evropo prišel po različnih trgovskih poteh, prek mavrske osvojitve Španije in islamske osvojitve Sicilije. V Zahodno Evropo so šah prinesli Vikingi. V enajstem stoletju so šah poznali po vsej Evropi. Postal je najpopularnejša igra. Po letu 1450 so pravila postala podobna današnjim.


Praznik šaha na konjiškem bazenu
Konjiški šahovski navdušenci bodo svetovni dan šaha s celodnevnimi aktivnostmi obeležili v torek, 20. julija, na konjiškem bazenu.
Že po odprtju bazena se bo dogajanje začelo z delavnicami za najmlajše, sledil bo dopoldanski mladinski turnir, popoldne pa bodo vsi, ki si to želijo, zaigrali simultanko proti FIDE mojstrici Moniki Rozman in mednarodnem mojstru Jerneju Špalirju, slovenskima reprezentantoma. Organizatorji obljubljajo privlačen šahovski nastop in pričakujejo gledalce vseh starosti. Kasneje bodo dogajanje nadaljevali na odprtem šahovskem turnirju Slovenskih Konjic. Če bo deževalo, bo dogodek v dvorani Konjičanka.


Začetki organiziranega šaha na Konjiškem

Marjan Košak, član konjiškega društva z najdaljšim stažem, se spominja časov ustanovitve. Pisalo se je leto 1958, ko so se Jože Novak, Tone Bučar, Karel Škoberne in prvi predsednik konjiškega društva Milan Tratenšek odločili in ustanovili šahovsko društvo. Košak, takrat osnovnošolec, se spomni, da je krožek na šoli vodil tedanji ravnatelj Novak, najboljše mlade šahiste pa so vključevali v društvo, ki je sčasoma dobilo svoje prostore v Narodnem domu na Celjski cesti 12. Znanje, se spominja, takrat ni bilo na voljo tako kot danes, treba ga je bilo iskati, prebirati revije in knjige. Mentorji so jih pošiljali na razna regijska tekmovanja, igrali pa so tudi v klubskih tekmovanjih in v republiški ligi.


116 članov je registriranih v Šahovskem društvu Slovenske Konjice.
70 članov se je v društvo včlanilo samo v zadnjih petih letih.
45 članov je mlajših od 18 let.
16 članov je starejših od 60 let.


Vsako leto v maju so bila organizirana tedenska moštvena tekmovanja v Istri in Dalmaciji za ekipe iz cele Jugoslavije. Prostori šahovskega društva so se v 63 letih obstoja nekajkrat selili: v Kulturni dom, nato v takrat novo telovadnico in na koncu na svojo sedanjo lokacijo – nekdanji vrtec na Slomškovi. V tem času je društvo imelo, poleg že omenjenega predsednika Tratenška, na svojem čelu: Toneta Bučarja, Franca Dobnika, Draga Karla Ratajca, Jožeta Hlačarja, Darka Ratajca in Iva Marinovića.

Igrali s svetovno znanimi šahisti

Košak, ki je zelo ponosen na dejstvo, da je v času svoje šahovske poti imel priložnost videti kar osem svetovnih prvakov, se kot najpomembnejših šahovskih dogodkov na Konjiškem spomni simultank s svetovnoznanim velemojstrom Vasjo Pircem, ki je igral s člani društva na preko 40 deskah, ter z velemojstrom Brunom Parmo.
Stari časi so, se z nostalgijo spominja Marjan Košak, bili drugačni: takrat je bilo veliko dobrodelnosti, aktivnosti šahistov pa so z veseljem financirala lokalna podjetja, kot so: Dravinjski dom, Konus, Unior, Comet, Lip … Polega Marjana ima najdaljši staž v društvu Franc Marguč.
Hrbtenico društva že dolga desetletja tvorijo, aktivno igrajo in svoje znanje prenašajo na mlade Roman Brdnik – Kaleb, Bogo Šibanc, Franc Kodrič, Rudi Florjančič, Darko Ratajc, Mirko Zupan, Marjan Gruden in Ivo Marinovič. Slednji je najbolj zaslužen za preporod, ki ga je društvo doživelo v zadnjih letih: organiziral je šah v osnovnih šolah, turnirje za mladino in odrasle in skrbel za dotok novih šahistov, vodi pa tudi šahovsko šolo.

Tudi mladi radi igrajo

Tudi ravnatelji osnovnih šol iz Slovenskih Konjic, Loč in Zreč zelo podpirajo delovanje društva, na zreški šoli je šah eden izmed izbirnih predmetov v zadnji triadi. V društvu upajo, da bodo svoje aktivnosti razširili tudi med mlade Vitanjčane in da bo šah mogoče izbrati kot izbirni pred-met v drugih šolah omenjenih občin. Vrata konjiškega šahovskega društva so odprta za otroke vseh starosti, tako nameravajo že jeseni začeti z delavnicami v vrtcih, nadaljevati s krožki v osnovnih šolah in društveno šahovsko šolo v treh nivojih.

Nekateri se vračajo

V društvu so torej zelo ponosni na najmlajše perspektivne šahiste, ki se učijo, vadijo in trudijo ujeti najboljše, imajo pa tudi naraščajočo bazo delovno aktivnih šahistov, ki se vključujejo ali vračajo. Tako se je po dolgih letih pavze iz druge občine v društvo vrnil dr. Gregor Rečnik, s sabo pa pripeljal celo ekipo svojih otrok, šahistov. Iz društva izhaja tudi mojstrski kandidat Zo-ran Slomšek, za katerega si želijo, da bi se vrnil v Konjice. Največja pridobitev zadnjih let pa je Rastko Lorger, trenutno prva deska konjiškega društva, trener prve ekipe mladincev in eden stebrov društva.

Šah, odličen za vse generacije!

Za razliko od ostalih športov, kamor uvrščamo šah, čeprav govorimo tudi o disciplini, ki zajema marsikaj, epidemija šaha ni ustavila. Prav nasprotno, tudi v najbolj neprijetnih trenutkih socialnega distanciranja smo se šahisti po svetu in v Slovenskih Konjicah on-line povezovali, organizirali turnirje. Pa kljub temu da je bilo v redu, smo vsi komaj čakali možnost, da se srečamo in zaigramo v živo.
Šah v razvoju človeka, ne glede na starost, a zlasti pri mlajših, igra zelo pomembno vlogo. Naštejmo tiste najbolj znane: povezuje ljudi, govori univerzalni jezik, razvija in povečuje koncentracijo, uči spoštovanju nasprotnika, razvija kreativnost, domišljijo in znanstveni pristop k razmišljanju, uči razumevanje vzroka in posledice, nagrajuje trdo delo, uči razmišljanja vnaprej, gledati izven okvirjev, uči načrtovanja in razvija motivacijo, logiko, športni duh …
Otrokom šah nudi izvrstno alternativo družbenim omrežjem in elektronskim igram, odraslim dober način sprostitve in preživljanje prostega časa, starejšim pa vzdrževanje mentalne kondicije, druženje in zabavo. (N. K., I. G., NOVICE, Foto: Šahovsko društvo Slovenske Konjice)

 

Oglas