Svetila Prosenak: Njihova svetila bogatijo mnogo podjetij

Damijan Prosenak dokazuje, da so izobrazba, trdo delo in nenehno prilagajanje ključ do uspeha. V domačem kraju že več kot 30 let vodi podjetje Svetila Prosenak.

V podjetju Svetila Prosenak se ukvarjajo s proizvodnjo in prodajo svetil. Najprej so prodajali samo lastna svetila, z leti pa se je v ponudbi in prodaji nenehno povečeval tudi delež svetil drugih proizvajalcev, predvsem tujih. Njihovi kupci so tako podjetja kot posamezniki. Vsa leta so v sestavi kupcev prednjačila podjetja. Pred dobrimi desetimi leti so večinski delež kupcev predstavljale trgovske družbe, sedaj so to predvsem hoteli in ostala gostinsko‑turistična podjetja ter inženiringi za načrtovanje in opremljanje ambientov. Razmerje med podjetji in posamezniki je bilo vsa ta leta 80 : 20 v korist podjetij. »Lani, ko je bilo dogajanje na trgu pod močnim vplivom epidemije in z njo povezanih ukrepov, se je to razmerje obrnilo na glavo, saj so se investicije v večje objekte precej zmanjšale«.

Njihova svetila lahko opazite tudi na počitnicah v tujini. S svetili so namreč pomagali opremiti kakšnih trideset slovenskih hotelov in ostalih gostinsko‑turističnih objektov (v Zrečah, Kranjski Gori, Radencih, Lendavi, Moravskih Toplicah, Podčetrtku, Kopru …), pa tudi nekaj hotelov na področju nekdanje Jugoslavije, v Franciji in Belgiji. Njihova svetila lahko med drugim opazite tudi v restavraciji Mak v Mariboru, v restavracijah McDonald’s, v prostorih ORK oralne kirurgije v Mariboru in v Hotelu Lev v Ljubljani. Damijan pravi, da so včasih še posebej zanimivi kakšni manjši projekti:  »Denimo dva projekta Mladinske knjige, ko smo z unikatnimi svetili opremili dve njihovi večji ljubljanski knjigarni. Po načrtu njihove arhitektke smo izdelali viseča svetila z večjimi senčniki, na katerih so bili natisnjeni tudi motivi iz otroških slikanic.«

Z dejavnostjo proizvodnje svetil so Prosenaki pričeli že leta 1983. Začela je Damijanova mama, ki je bila nosilka dejavnosti, v veliko pomoč pa so bile očetove izkušnje s področja svetil, saj je bil zaposlen v enem največjih proizvajalcev svetil v takratni Jugoslaviji, podjetju EMI Poljčane. Pred dobrimi tridesetimi leti se je mama upokojila. »Takrat sem, še med študijem elektrotehnike, nosilec dejavnosti postal jaz, čeprav sta večino dela še vedno opravljala starša,« pove Damijan.

S tehničnega vidika je Damijanu pri delu pomagalo znanje, ki ga je prejel med študijem elektrotehnike na Tehniški fakulteti v Mariboru. Vendar je z leti spoznal, da mu manjka nekaj ekonomskih in družboslovnih znanj. Zato je med letoma 2001 in 2005 ob delu opravil še podiplomski študij poslovodenja in organiziranja Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. »Ta čas je bil kar naporen, vendar sem ob pomoči svojih najbližjih in takrat zaposlenega sodelavca le uspel združiti poslovne, družinske ter študijske obveznosti.« Po koncu študija je še nekaj let ostal v teh vodah; s prof. ddr. Matjažem Mulejem je nadaljeval z raziskovanjem in pisanjem člankov na temo družbene odgovornosti in inovativnosti, vendar ga je kasneje ekonomska kriza prisilila, da več časa posveti reševanju podjetja. Raziskovanje in pisanje je bil primoran opustiti. (A. Sobočan)

Več o lokalnem podjetniku pa si preberite v aktualni novembrski številki Bistriških novic.

Oglas