ŠTORE 70 odstotkov zaposlenih v domu prejema minimalca

Tudi domu starostnikov Lipa v Štorah se v celoti pridružujejo stališču skupnosti socialnih zavodov glede predvidenega zvišanja plač, ki bi jih ne bi smeli prevaliti na oskrbovance in svojce.

Direktorica Marinka Hrčič poudarja, da je z letošnjo rastjo minimalne plače pri njih zdaj že okoli 70 odstotkov zaposlenih (vse do srednjih medicinskih sester), ki jo prejemajo. »Treba je povišati plače, a ne na račun stanovalcev, predvsem pa bi to morali storiti po delovnih mestih. Direktorji sploh še nismo obveščeni o dvigu, kolikšen bo in kaj se bo zvišalo. Večinoma izvemo iz medijev, dokumente pa nam je poslal sindikat. Ne vemo, kje bi vzeli denar za to.«

Minimalna plača približno ustreza povprečni ceni oskrbnine. Za primerjavo – za izplačilo plač sto zaposlenim v Lipi potrebujejo 170.000 evrov (drugi bruto). Ker naj bi se prejemki povečali do 17 odstotkov, ni težko izračunati, kolikšen bi v Štorah bil dvig oskrbnin.

Vse od začetka lanskega decembra v domu ni okužb med stanovalci, se pa redno pojavljajo med zaposlenimi (cepljenimi in necepljenimi), tudi po pet ali šest na teden se jih znajde v izolaciji.

Letos so dobili še koncesijo za dodatna mesta. Po novem bo v domu prostora za 206 stanovalcev, čemur je treba dodati še 16 oskrbovanih stanovanj. Ta hip ni proste postelje, povpraševanje po namestitvi presega predkoronsko obdobje.