Stavkovni val: danes policisti, jutri v zdravstvu, v sredo v šolah in vrtcih

Foto: Sundikat policistov Slovenije

Policisti so zjutraj začeli stavko. Kot so za Radio Rogla sporočili iz konjiške policijske postaje, v času stavke opravljajo vse zakonsko določene naloge, kot so varovanje ljudi in premoženja, preprečevanje in preiskovanje kaznivih dejanj, prijemanje storilcev, tudi nadzor in urejanje prometa. S stavko naj bi nadaljevali vse do izpolnitve zahtev. Kot so poudarili v sindikatih, želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo.
Današnja stavka policistov pa je le začetek stavkovnega vala. Za jutri dvourno opozorilno stavko napovedujejo nekateri zdravstveni delavci.Bolj množična stavka bo v sredo v vrtcih in šolah.

KONJIŠKO
V Lambrechotvem domu
Iz zdravstvenega doma Slovenske Konjice so sporočili, da stavke pri njih ne bo in bo delo potekalo nemoteno. Bodo pa stavkali zaposleni v Lambrechtovem domu. Med deveto in enajsto bo delo tam potekalo v zmanjšanem obsegu.
Dežurno varstvo v vrtcu prevrat
Iz Vrtca Slovenske Konjice sporočajo, da bo odprta enota Prevrat, kjer bodo poskrbeli za dežurno varstvo otrok iz drugih enot, tudi za prehrano. Delavci, ki so se odločili za stavko, bodo stavkali v vrtcu ali na shodu v Ljubljani. Tisti, ki pa se za stavko niso odločili, bodo z otroki izvajali vzgojno izobraževalni proces.
Pouka ne bo
Tudi v šolah na Konjiškem, Zreškem, Vitanjskem in Opotniškem v sredo ne bo pouka. V šolah bo organizirano varstvo za tiste učence, ki nimajo zagotovljenega varstva. Večinoma na matičnih šolah, kjer bodo poskrbeli za varnost otork in malico, odprti bosta le podružnici šole v Ločah. V popoldanskem času bosta zaradi stavke zaprti telovadnica pri OŠ Zreče in na Stranicah. Na šolah sicer računajo, da jih bodo starši podprli in če se le da otrokom zagotovili drugo varstvo, sicer pa nikogar ne bodo pustili pred vrati.
Tudi na obeh šolah Šolskega centra Slovenske Konjice – Zreče v sredo ne bo pouka ali kakšnih drugih aktivnosti – dijaki ostanejo doma.

BISTRIŠKO
Med 8. in 10. uro dopoldne se v torek tudi na Bistriškem pridružujejo stavki zdravstveni delavci. »To nikakor ni stavka proti pacientom, ampak proti vladi,« poudarja predstavnica sindikata delavcev v zdravstveni negi iz Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica. Vsi bolniki, ki bodo nujno potrebovali pomoč, zato nikakor ne bodo imeli težav zaradi prekinitve dela.
V domovih za starejše ne bodo prikrajšani
Stavki se pridružujejo tudi vsi zaposleni v domovih za starejše v Poljčanah in Slovenski Bistrici. Toda tudi stanovalci ne bodo prikrajšani, zagotavlja direktorica doma Iva Soršak: »Vsi zaposleni so se s sindikatom dogovorili, da bodo izvajali vse nujne naloge, tako da stanovalci ne bodo za nič prikrajšani. Kar pomeni, da bo opravljena jutranja nega, da bodo dobili zajtrk, kosilo, skratka – morda le kakih nenujnih stvari ne bodo opravljali v času med 8. in 10. uro.«
Dela bo dejansko v tem času še nekaj več, saj bo pustni torek in v obeh hišah pripravljajo pustno rajanje. Na obisk pridejo otroci iz vrtcev in šol in tudi mnogi stanovalci bodo našemljeni.
So pa za jutri napovedali stavko v vseh vrtcih in šolah na Bistriškem.
Učitelji namesto k pouku na protestni shod v Ljubljano
Vse osnovne šole v Slovenski Bistrici, Poljčanah, Makolah in Oplotnici bodo v sredo zaprte, povsod se pridružujejo stavki. Prav tako bosta zaprti Srednja šola in Glasbena šola Slovenska Bistrica.
»Vse šole s tega območja so se odločile, da se pridružijo splošni stavki, ki bo potekala tako, da bodo šole ta dan v celoti zaprte, le v izjemnih primerih bodo sprejemale otroke in zagotavljale varstvo. Sicer pa zaposleni ne bodo izvajali nobenih dejavnosti,« pravi predsednik Območnega odbora SVIZ Slovenska Bistrica, Vili Krajnc.
Večina zaposlenih se bo odpravila v Ljubljano na protestni shod na Kongresnem trgu. Na šolah pa bo med tem delovala stavkovna straža in pa tisti, ki so zadolženi za varstvo, je še dolal Krajnc.
Stavka tudi v vrtcih
Stavka bo vtudi v Vrtcu Otona Župančiča Slovenska Bistrica, ki v svojih enotah po vseh 4 občinah vsak dan sprejme nad 1300 malčkov. Starši so o stavki obveščeni. Toda kljub temu pričakujejo nekaj otrok in v vrtcih bodo poskrbeli za njihovo varnost in dobro počutje, zatrjuje ravnateljica Stanislava Stegne: »Na izredni seji kolegija v širši sestavi smo zavzeli sklepe, da so vse enote v vseh štirih občinah ta dan odprte, da je odpiralni čas nespremenjen. Otroci se bodo družili, delo bo pa ta dan bolj sproščeno in verjamem za otroke zelo zabavno, tako v igralnicah kot na igriščih vrtca, saj bo zunaj še sneg.«