Starši otrok podali ustavno pobudo glede nošenja mask v šolah

Skupina staršev, med katerimi so tudi Celjani, je v imenu mladoletnih otrok podala ustavno pobudo za presojo ustavnosti Odloka vlade RS, ki začasno določa obvezno uporabo zaščitne maske na javnih krajih oziroma prostorih in je med drugim obvezna za učence od 6. razreda OŠ do 4. letnika SŠ, ves čas pouka. Ustavna presoja vključuje tudi moratorij na izvajanje sklepa: sodniki naj torej ustavijo sklep, potem pa presojajo o ustavnosti sklepa za nošenje mask. Kot poudarjajo starši, so se v enem tednu uspeli organizirati, vložiti presojo in pripraviti analizo, ki ne potrjuje upravičenosti tega ukrepa glede na stranske učinke.

Kot so prepričani pobudniki, izpodbijane določbe odloka grobo posegajo v njihove pravice in nasprotujejo več določbam členov slovenske ustave, predstavljajo tudi grobo kršitev določb Evropske konvencije o človekovih in Konvencije o otrokovih pravicah. Ocenjujejo, da je zapoved nošenja mask arbitraren ukrep, ki ne temelji na kakršnikoli strokovnih podlagah, zato ni mogoče preveriti ne potrebnosti oziroma nujnosti ukrepa, ne njegove primernosti in učinkovitosti za doseganje ciljev. »Sama obveznost nošenja mask v šolah sicer nima prav nobenega dokazanega učinka na širjenje oziroma obvladovanje epidemije. V času, ko so bile šole povsem zaprte in so se vsi otroci šolali na daljavo, je bilo zabeleženih daleč največ okužb. To seveda pomeni, da otroci ne v času, ko so lahko obiskovali šolo brez mask, in ne v času, ko pouka sploh ni bilo, niso bistveno prispevali k širjenju okužb,« se zapisali v pojasnilu.

Kako pobudniki še utemeljujejo svojo pobudo, kakšno je stališče inštitucij in zakaj starše otrok, ki odklanjajo nošenje mask med poukom, vabijo na Center za socialno delo, pa v novi številki Celjana.

Oglas