Stanovanjsko podjetje Konjice: kako draga zima je pred nami in kako bodo pomagali?

Če so se v Slovenskih Konjicah v prejšnji kurilni sezoni še lahko izognili večjim podražitvam ogrevanja, saj so imeli že zakupljene zadostne količine zemeljskega plina po nižji ceni, letos to ne bo več mogoče. Ogrevanje bo oziroma je že dražje.

V večstanovanjskih stavbah, ki jih upravlja Stanovanjsko podjetje Konjice, so letošnjo sezono ogrevanja začeli konec septembra. Pri direktorju Stanovanjskega podjetja Konjice Tomažu Rihtaršiču so novinarji lokalnega časopisa NOVICE preverili, kako draga zima se nam obeta.

Cene že precej višje

V Stanovanjskem podjetju ves čas spremljajo gibanje cen in količin energentov ter skušajo najti najboljšo energetsko in ekonomsko upravičeno rešitev, pravi direktor. “Za zemeljski plin je rešitev podala država s kapico za gospodinjske odjemalce, za lesne pelete pa smo sklenili ustrezno pogodbo z zagotovljeno ceno z lokalnim proizvajalcem pelet.”
Stroški ogrevanja so ne glede na to višji. Kot navaja Rihtaršič, se je plin podražil za 192 odstotkov, če vlada ne bi sprejela uredbe o omejitvi cen, bi se še za enkrat toliko. Peleti so dražji za 105 odstotkov, ekstra lahko kurilno olje za okoli 50 odstotkov. Povprečna cena v sistemu daljin-skega ogrevanja bo tako višja za okoli 38 odstotkov, v sistemih hišnih kotlovnic pa sorazmerno s povišanjem posameznega energenta.

Kako bodo pomagali?

Zaradi naraščajočih stroškov na vseh področjih življenja, v tem času še zlasti zaradi višjih cen energentov, je pričakovati, da nekateri plačila ne bodo več zmogli.
“V podjetju se zavedamo, da bo del populacije težko zagotavljal zadostna sredstva za ogrevanje. Zato skupaj z Občino po dogovoru z županom tehtamo možnosti za pomoč takšnim gospo-dinjstvom. Občina se lahko odpove amortizaciji in s tem zmanjša račun za del fiksnega dela cene, v podjetju vseskozi zagotavljamo možnost plačila na obroke za stranke, ki trenutno ne zmorejo plačati zapadlih računov. Vsekakor bomo poskušali pomagati vsakomur, ki se bo obrnil na nas, da ne zmore plačati računa za energijo, o načinu pomoči pa se dogovarjamo z županom in občinsko upravo,” sporoča Tomaž Rihtaršič.
Daljši prispevek, kjer pišemo tudi o tem, kakšen je načrt v primeru pomanjkanja zemeljskega plina, pa preberite v zadnjih NOVICAH. (N. K.)