Stanje na Bistriškem končno boljše! Toda kaj bo v prihodnjih dneh?

V času ob prehodu v novo leto je Podravski regiji le uspelo doseči nekoliko boljši rezultat, število okuženih se je zmanjšalo. Toda zdravstveni delavci zaskrbljeno pričakujejo prihodnje dni.
Je pred vrati tretji val epidemije? To bo verjetno znano že v tem tednu, ko naj bi se odrazilo prednovoletno sproščanje ukrepov, pričakuje direktorica ZD Sl. Bistrica, mag. Urška Sedmak: »Število okužb se postopno niža. Toda sredi januarja pričakujemo odraz sproščanja ukrepov med novoletnimi prazniki. Bomo videli, kaj bo to prineslo. Zdaj smo pozitivni, število okuženih se niža, tudi na hitre teste prihaja manj ljudi, kot smo pričakovali,« pravi direktorica.

Hitro testiranje
Od srede, 6. januarja, poteka množično brezplačno hitro testiranje na okužbo s covid-19 pred bistriškim Zdravstvenim domom, in sicer vsak delovni dan od 14. do 16. ure (po potrebi dlje). S temi testiranji nadaljujejo tudi v tem tednu.
Testiranje in tudi cepljenje proti covid-19 na območju tukajšnjih štirih občin izvajajo samo v Zdravstvenem domu Slovenska Bistrica.

Kako poteka cepljenje?
Skladno z navodili Ministrstva za zdravje in NIJZ so v ZD Sl. Bistrica najprej, 27. decembra, cepili stanovalce v domovih za starejše v Poljčanah in Slovenski Bistrici ter zaposlene v obeh domovih, ki so izkazali interes. Tedaj so cepili 130 ljudi. Prejšnji teden so prejeli in porabili še 160 doz, cepili pa so zdravstvene delavce in tudi nekaj starostnikov nad 80 let. Kakih nezaželenih učinkov cepljenja do zdaj niso beležili.

Veliko prijavljenih
Za cepljenje se lahko prijavite pri svojem izbranem osebnem zdravniku. »Doslej je bil odziv zelo dober, veseli smo, da se ljudje odločajo za cepljenje, saj bo to pripomoglo k začetku konca te epidemije,« dodaja Sedmakova.
Glede na dostopnost cepiva bodo skladno z Nacionalno strategijo cepljenja, v nadaljevanju postopoma cepili najprej stare 80 let in več, nato 70 in več, 60 in več, kronične bolnike, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni in kritične infrastrukture.

Kako je v domovih za starejše?
V Domu dr. Potrča Poljčane in Enoti Sl. Bistrica so tako stanovalci kot zaposleni že precej naveličani vseh ukrepov in omejitev. »Vzdušje ni najboljše v nobenem od domov, saj imamo že vsega vrh glave in še komaj zmoremo opravljati to delo in tudi stanovalci že težko prenašajo vse te posege v njihovo svobodo gibanja. Res bi bil že čas, da se zadeve umirijo in da delamo spet tako, kot smo v preteklosti,« nam na vprašanju o vzdušju v domovih po prvem tednu v novem letu pove direktorica Iva Soršak.

Spet novi okužbi
V Enoti Sl. Bistrica so drugo polovico decembra preživeli z nekoliko manj skrbi, saj niso imeli nobene okužbe več. Toda 31. decembra so spet zabeležili dve novi okužbi pri stanovalkah, ki se nista cepili. V Domu v Poljčanah imajo v rdeči coni 23 stanovalcev. Okužba se širi, vendar nadzorovano.

In kakšna so pričakovanja?
Ker se je konec decembra proti covidu cepila velika večina stanovalcev v obeh domovih, ki še niso preboleli okužbe, se seveda nadejajo, da se okužbe naposled čim prej prenehajo širiti.
Covid je doslej v obeh domovih terjal tudi življenja. V Enoti Slovenska Bistrica je bil skupno okužen 101 stanovalec, od tega jih je umrlo 14. V Domu Poljčane pa je trenutno vseh okuženih doslej 122, od tega jih je umrlo 19. (B. Petelinšek)

 

Oglas