Štajerski koktajl zablestel na Kitajskem

Šoštanjčan Anže Šmid je z avtorskim koktajlom Mister Grape na Kitajskem osvoji 7. mesto v kategoriji koktajlov s penečim vinom. Močna konkurenca ambicioznega 24-letnega slovenskega predstavnika ni prestrašila, saj je z vrhunsko predstavitvijo in izvedbo kljub mladosti svoj nastop odlično opravil.

Anže Šmid je pripravil avtorski koktajl, s katerim je zasedel 7. mesto na 68. Svetovnem kongresu barmanov.

V Kitajskem mestu ChengDu, v pokrajini Sečuan, so se na 68. Svetovnem kongresu barmanov v 6. različnih kategorijah predstavili najboljši barmeni iz 63 držav. Dogodek je potekal v organizaciji Zveze IBA (International barman Association).

Pred strokovno žirijo je Anže predstavil avtorski koktajl, ki ga je poimenoval Mister Grape. Po petnajstminutni pripravi dekoracije je sledila minutna predstavitev zgodbe koktajla, v kateri je Anže opisal večno mladega in urejenega šarmerja po imenu Grape (beseda združuje izvorno surovino konjaka in penečega vina), ki pa nima ravno sreče s spoznavanjem deklet, saj so vse njegove izkušnje grenkega priokusa. Simpatični predstavitvi je sledila tehnična priprava koktajlov.

Anže Šmid: »Zame je to res pomembna izkušnja. Najprej si nisem predstavljal, kako veliko tekmovanje je to. Veseli pa me, da tudi mladi dobimo takšno priložnost, kjer se lahko pokažemo in nabiramo nove izkušnje.«

Recept

Koktajl lahko pripravite tudi sami, saj nam je Anže zaupal recept.

Sestavine:
2 cl konjak Courvoisier VSOP
1 cl liker De Kuyper Peachtree liquer
1 cl žganica Baijiu Tao Zui strong
1,5 cl grenivkin sirup Monin
1cl svež limonin sok
10 cl peneče vino J. Charpentier extra brut
Za dekoracijo: vaniljeva palčka, koktajl češnja, pomarančna in limonina lupina ter kitajski beli cvet.

Vse sestavine zmešamo, prelijemo v kozarec in dekoriramo.

Slovensko delegacijo so predstavljali aktualni državni barmanski prvak Anže Šmid, predsednik Društva barmanov Slovenije Aleš Ogrin, lastnik restavracije Galerija okusov Gašper Puhan, delegat DBS Franci Pišek in podporni član DBS Jani Jazbec.

 

Oglas