Štajerska: bolnike bodo ob sumu na koronavirus pošiljali v Celje ali Maribor

V Sloveniji za zdaj okužbe z novim koronavirusom še niso potrdili. Družinski zdravniki imajo poenotena navodila, kako ravnati v primeru suma okužbe.

Bolniki, ki sumijo, da bi lahko bili okuženi, morajo nujno ostati doma in najprej poklicati svojega zdravnika. Ta jim bo dal navodila in jih morda poslal na ustrezno vstopno točko, kjer jim bodo odvzeli bris za testiranja. Bolniki s Štajerske bodo za zdaj morali na odvzem brisa v Splošno bolnišnico Celje ali Zdravstveni dom Maribor. Poglejmo podrobneje.

Celje: uredili so posebno ambulanto

V Splošni bolnišnici Celje imajo v sklopu urgentnega centra posebno izolacijsko ambulanto. Bolniki s sumom na okužbo morajo ob prihodu v bolnišnico pozvoniti na zvonec pri vhodu št. 18, skozi druge vhode naj ne vstopajo.
Vzpostavili so posebno telefonsko številko, na katero lahko pokličejo osebe, ki imajo znake okužbe s koronavirusom (kašelj, povišana telesna temperatura nad 38 stopinj Celzija, otežkočeno dihanje, prihajajo z ogroženega območja oziroma so bili v stiku z okuženimi osebami). Tu bodo dobili navodila, kako ukrepati oziroma kako priti do ustrezne zdravstvene pomoči. Telefonska številka je  03 423 30 79, dosegljiva pa je 24 ur na dan.

Tudi v Zdravstvenem domu Celje so izdali obvestilo za vse obiskovalce, tudi v Zdravstvenih postajah Štore, Vojnik in Dobrna. Kot pojasnjujejo odgovorni je najbolj pomembno to, da se okuženi bolniki ne gibljejo prosto in brez zaščite po zdravstvenemu domu, saj s tem širijo okužbo. »Zato morajo bolniki, ki niso ogroženi, obvezno ostati doma,« so jasni. V kolikor imate znake okužbe najprej pokličite!

Konjiško, Zreško, Vitanjsko: v Celje

Iz konjiškega zdravstvenega doma zaradi suma na koronavirus na odvzem brisa doslej niso poslali še nikogar. Dobro pa vedo, kako morajo ravnati, če k njim pride okužena oseba. Direktor Zdravstvenega doma Slovenske Konjice Dejan Verhovšek je povedal, da zdravniki dnevno dobivajo navodila, kako ukrepati. “Menim, da smo dobro obveščeni in pripravljeni za morebitno ukrepanje ob pojavu koronavirusa.”
Na vhodu v konjiški zdravstveni dom imajo tudi obvestilo, da naj morebitni oboleli, ki prihajajo z območij z večjim tveganjem, ne vstopajo v stavbo, ampak pokličejo na tam objavljeno telefonsko številko. Za območje, ki ga pokriva konjiški Zdravstveni dom, pa je za odvzem brisa zdaj določena vstopna točka – to je Splošna bolnišnica Celje.

Bistriško: v Maribor

Na Bistriškem doslej še niso naredili nobenega brisa zaradi suma okužbe s koronavirusom. Odslej pa ZD Slovenska Bistrica niti ni več pristojen za to. Morebitno obolele s širšega Bistriškega bodo na odvzem brisa po potrebi napotili v Zdravstveni dom Maribor.Direktorica Zdravstvenega doma Slovenska Bistrica, zdravnica Jožefa Lešnik Hren je povedala:
“Vsekakor pacienti sami ne morejo na to točko za odvzem brisa. Če pride do tega, da zdravnik oceni, da pacient potrebuje bris, se mora njegov osebni izbrani zdravnik povezati z epidemiologom in tudi s timom, ki jemlje bris in dogovoriti, kdaj in kam in kako naj napoti pacienta.To je za nas Zdravstveni dom Maribor.”

Obsotelje in Kozjansko: za zdaj v Celje

Bolniki z območja šestih občin Kozjanskega in Obsotelja bodo ob sumu na okužbo s koronavirusom na bris morali v bolnišnico Celje. Vsem, ki sumijo, da bi lahko bili okuženi s koronavirusom, sporočajo, da naj ostanejo doma in pokličejo svojega zdravnika.
“Zdravnik nato pokliče Spločno bolnišnico Celje in najavi bolnika, ki gre potem tja na odvzem brisa. Trenutno, ko še ni obolelosti, je za nas vstopna točka Celje. V primeru, ko bi bilo tam že okoli 120 hospitaliziranih, postane vstopna točka Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah. V primeru epidemije pa vstopna točka postane svaka Zdravstvena postaja. Naši uporabniki res upoštevajo navodilo, da ostanejo doma in pokličejo svojega zdravnika, tako da brisa še nismo vzeli in tudi ne napotovali naprej,” je dejala direktorica Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah Jasna Žerak.